Sajtosrúd

2009. 10. 16.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egyszerű sajtosrúd ahogyan Tímea készíti:

Hozzávalók egy kis adaghoz: - 30 dkg liszt - 1 margarin - 2 evőkanál tejföl - 20 dkg reszelt sajt - 1 evőkanál ecet - 1 teáskanál só - 1 tojássárgája a tészta tetejének megkenéséhez.

A hozzávalókat összegyúrjuk, de a sajtnak csak a felét fogjuk, mert a másik fele a rudak tetejére kell. Ha összeállt a tészta 5-6 mm vastag téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a felvert tojássárgájával, megszórjuk a megmaradt reszelt sajttal és felcsíkozzuk.

Tetszés szerinti hosszúságú csíkokat vágunk belőle, sütőlapra helyezzük (amit nem kell semmivel kikenni , mert vajas a tészta és nem fog leragadni). Előmelegített sütőbe helyezzük és 10-15 perc alatt készre sütjük.

A tészta tetejére a sajton kívül szórhatunk még: szezámmagot vagy lenmagot is. Én azért szeretem ezt a receptet, mert egy óra alatt elkészül, a tésztát nem kell pihentetni, egy éjszakára hűtőbe rakni, hanem az összeállítás után azonnal és nagyon egyszerűen elkészíthető. Tetszés szerint lehet kis és nagy adagot is sütni belőle.

Sajtos rúd „Ildikó módra”

Hozzávalók: 45 dkg liszt 1 darab egész tojás a tésztába 1 kis pohár tejföl 1 margarin 1 teáskanál ecet só ízlés szerint 5 dkg reszelt sajt  1 darab tojás a tetejének megkenésére

A lisztet elmorzsolom a vajjal, majd hozzáadom az 1 darab tojást, a tejfölt az ecetet és kevés sót, jól összegyúrom, ha igényli a tészta közben még tejföl tehető bele. Utána egy kicsit beteszem a hűtőbe, az időtartam az időnktől függ, lehet egy fél óra, de lehet 2 óra is.

A hűtőből kivéve 2 mm vastagságúra kinyújtom, a tetejét felvert tojással bekenem és reszelt sajttal megszórom. Ezután 1 cm széles, 5-6 cm hosszú  darabokra derelyemetszővel felvágom.

Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten 7-8 perc alatt megsütöm és mire befejezem a sütést a család megeszi. A sütés villanytűzhelynél 300 fokon előmelegítve, 200 fokra mérsékelve 7-8 perc. Remélem, hogy lesz, akinek megtetszett és kipróbálja. Jó étvágyat és jó sütést kívánok szeretettel.

Köszönjük szépen Árokszállási Tímeának és Hegedűsné Aranyos Ildikónak, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top