Sírig tartó állapot?

2011. 01. 03.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Manapság sajnos nőttön-nő a lisztérzékenyeknek a száma városunkban, nem egy és nem kettő óvoda működik kifejezetten ilyen gyerekek számára. Ezt igazából nem is betegségnek szokták nevezni, hanem inkább egy sírig tartó, vissza nem fordítható állapotnak, tulajdonképpen ugyanolyan, mint a cukorbetegség vagy a laktózintolerancia és hasonlók.

Talán azért ez kellemetlenebb, mint a cukorbetegség. Mert a diabéteszes ehet akár egy szelet süteményt, odafigyelve fogyaszthat tésztát, vagy akár még kenyeret is. Míg a lisztérzékeny, ha bemegy egy cukrászdába, biztos, hogy számára nincsen készítve sütemény, és ez elég szomorú tény. Mert mit csinál az ember, ha megkíván egy süteményt? Nyilván az első cukrászdáig rohan, hogy kielégítse falánksága vágyát. Én meg (aki cöliákiában "szenvedek") várhatok egy hetet egy szelet finomságra. Felháborít és elszomorít. Másfél órát kell utaznom egy meglehetősen drága kiló kenyérért vagy egy jobbfajta ételért. Igen, ezek a termékek nem baráti áron kaphatók! Kedvezményben sem igazán lehet részesülni. Én azt vallom, hogy inkább nem költök ruhákra, csak ne haljak éhen, mérlegelni kell, és én inkább az étkezésemre költök, mit sem számít a divat, engem speciel nem érdekel.

Végezetül: Gyakran érdeklődnek már meglévő és új ismerősök, hogy mit ehetsz kenyér helyett. Én erre azt felelem: Fogyaszthatok krumplit, kukoricát, rizslisztet, gluténmentes liszttel habarhatok is akár, vagy palacsintát is készíthetek. Nem fogyaszthatok: rozst, malátát, árpát, búzát, sikért (búzafehérje), és mindazt nem fogyaszthatom, amit TE, egészséges ember. Lehetséges tünetek: Mindenkinél más. Nálam pl. úgy jelentkezik, hogy erősen görcsöl a gyomrom és kiver a víz, de van, hogy csak puffadással, esetleg hányingerrel, székelési gondokkal, vagy épp az ellenkezőjével jár. De a legrosszabb az, amikor olyan nyilalló fájást érzek lent a jobb oldalon, a vastagbélből egy rész ilyenkor elhal. De egyéb tünete is lehet a lisztérzékenységnek, mint pl. fáradékonyság, rossz kedv, depresszió,vérzékenység (pl. amikor kihúzzák a fogam, gyakran vissza kell menni az ügyeletre, mert reggel húzták, és még másnap is vérzik)Továbbá a lisztérzékenyek hajlamosak a csonttörésre (nekem vagy 4-szer tört el ugyanaz a csuklóm), ami igencsak gyanúsnak bizonyult. A cöliákiát manapság már vérből is ki lehet deríteni, de sajnos szomorú tény, hogy elkerülhetetlen a bélbiopszia, amelynek kapcsán fel tudják mérni, hogy mennyire károsodtak a belek. Röviden ennyit tudnék elmondani erről az allergiás állapotról, a cöliákiáról.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top