Sodrott rétes

2009. 08. 03.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hozzávalók: Első tésztához: 40 dkg liszt, 2 kis pohár tejföl, csipet só, 2 tojás. Második tésztához: 20 dkg liszt, 20 dkg zsír. A kenéshez: olvasztott zsír.

A lisztet, tejfölt, sót, tojást megfelelő keménységűre nyújtjuk, úgy, hogy könnyen sodorható legyen. A 20 dkg lisztet és a 20 dkg zsírt is kicsit összeolvasztjuk. Az első tésztát 0,5 cm vastagra sodorjuk, rákenjük a lisztes zsírt és felcsavarjuk mint a kalácsot. Hat egyenlő részre osztjuk, majd egy órán át pihentetjük.

A tésztát a tepsi hosszának megfelelően sodorjuk, a szélessége akkora legyen mint egy gáztepsi. 2 evőkanál olvasztott zsírral meglocsoljuk, rátesszük a tölteléket egyik oldalát félig ráhajtjuk, arra is teszünk 1 evőkanál olvasztott zsírral, rátesszük a tölteléket és felcsavarjuk. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk és úgy fektetjük bele, hogy a hajtás alul legyen. Tetejét olvasztott zsírral megkenjük. Előmelegített sütőben 170 fokon kb. 25-30 percig sütjük. Tetszés szerint tölthetjük almával, dióval, mákkal, meggyel, stb.

Káposztásat, darás almás, és darás cseresznyéset készítettem, de szoktam mákos meggyeset, mákos almásat is.

Jó étvágyat!

Köszönjük szépen Kunné Tóth Évának, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top