Tiramisu torta

2009. 08. 03.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Piskóta hozzávalói: 5 tojás, 14 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1 csomag sütőpor, kb. másfél csomagnyi 3:1-ben cappucino italpor (nescaféból, comlpetából és cukorból kevertem), 1 evőkanál keserű kakaópor, 5 evőkanál víz.

Ezt a hagyományos piskótához hasonlóan elkészítjük, kb. 180 fokos sütőben megsütjük. (hamar kész, tűpróba) Kihűl, félbevágjuk.

Hosszú rumos kávét készítünk, egy pici lábosba, vagy öblösebb tálkába öntjük, kb. másfél deci víz, bele csapott evőkanál instant kávé, és egy kis rum aroma. Előkészítünk egy csomag babapiskótát.

Elkészítjük a krémet: 500 g mascarpone, 1-2 ek. porcukor, 2-3 ek. narancslé, 1-2 ek. rum aroma, 1 zacskó vaníliás krémpor (Aranka, vagy hasonló), 3 deci tej, fél csomag zselatin fix (ha szilárdabbra szeretnéd, egy csomag), 1 dl felvert tejszín.

Robotgéppel kikeverjük a mascarponét a cukorral, narancslével, rummal. (kóstolgatjuk,  ízesítjük, nem verjük túl, mert vajas lesz!) Ha jó, egy percig még keverjük a zselatin fixszel. Felverünk egy semlegesebb ízű krémport, kanállal összedolgozzuk a két krémet. Kicsit kevésnek éreztem, ezért tettem bele egy deci felvert tejszínhabot, ez ki is maradhat. A krémpor egyáltalán nem érződött ki, majdnem olyan íze lett, mint az eredeti tojásos tiramisukrém!

Rétegezzük a kapcsos karimában: egyik piskótalapot alulra, megkenjük a rumos kávéval, (csak ecsettel, ne tocsogjon!) majd a krém fele, majd a kávéba mártogatott babapiskótával kirakjuk, jön a krém másik fele, majd a szintén rumos kávéval megkent másik piskóta jön rá (áztatott oldala a krém felé kerül) Végül a tetejét még vékonyan megkenjük krémmel, vagy tejszínhabbal. (Nekem már csak az maradt)  Megszórjuk kakaóporral vagy reszelt étcsokival.

Egy napot állni hagyjuk!

Jó étvágyat!

Köszönjük szépen Kesztyüs Editnek, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top