SQ: szexuális intelligencia

2008. 03. 16.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A szex hasznos és élvezetes időtöltés. És úgy tűnik, az emberiség egyik legközpontibb kérdése. Legalábbis egy földönkívüli minden bizonnyal erre a következtetésre jutna, ha az újságok és a könyvek alapján szeretne kultúránkról tájékozódni. A sajtótermékekben minden elolvasható, amit a szexről tudni kell, a pozícióktól kezdve a megfelelő gyakoriságon keresztül a „helyes” érzelmi hozzáállásig. Ennek ellenére soha nem érünk a téma végére, az olvasói levelek és érdeklődések azt jelzik, hogy az emberek még és még többet akarnak a dologról hallani és tanulni.

A leggyakoribb kérdések arra vonatkoznak, hogyan tehető még élvezetesebbé a szexuális együttlét. Vannak, akik arra keresik a választ, hogy unalomba és rutinba fulladt ölelkezéseiket hogyan újíthatnák meg, mások a partner elcsábítását tűzték ki célul, vagy éppen teljesítő- és örömnyújtási képességüket szeretnék fejleszteni. De a lényeg ugyanaz: hozzuk ki a maximumot az élvezetek eme tárházából!

Ezek alapján úgy látszik, szexuális intelligenciánkkal baj van. Nincs az a tudásmennyiség, ami elegendő lenne, mindig újabb és újabb kérdések merülnek fel. Ugyanerre a problémára utalnak egyébként a szexuális felmérések eredményei is. Egy hazánkban készült kutatás szerint például elméletben nagyon jók vagyunk, a válaszolók igen magas szexuális kulturáltsági szintről tettek tanúbizonyságot. Ismerik az örömszerzés fontosságát és fortélyait egyaránt, a szex lényegének a hosszas, ölelésekkel, gyengédséggel bővített, érzelmekben gazdag együttlétet nevezik meg. Ezzel szemben a gyakorlati kérdéseken sokan megbuktak: meghatározott időpontokban lezajló ötperces, elő- és utójáték nélküli szeretkezések jelentik sokak számára a szexet.

Ennek a problémának az egyik oka az ellentmondásos hozzáállásunkban rejlik. Odahaza családunktól megtanuljuk, hogy a szexről nem illik beszélni – ám az utcán mindenhol szexre utaló jelekkel (hirdetések, újságok, szexboltok, szexis ruhák) találkozunk. A hagyományos női-férfi szerepeket sajátítjuk el, például azt, hogy a férfinek illik kezdeményeznie – közben filmeket nézünk arról, hogy erős, magabiztos nők, hogyan szerzik meg kiválasztottjukat. Romantikus szerelemről álmodozunk – de úgy érezzük, egy profit is megszégyenítő tudással kell rendelkeznünk, ha ágyba szeretnénk bújni valakivel…

Hosszan lehet sorolni a példákat, mind ugyanarra utal: a szex mára egy megtanulandó lecke lett, amit nem szabad ösztönösen csinálni, hanem ismerni kell minden csínját-bínját. Csak akkor érezheti magát valaki teljes értékű embernek, ha olvasta a Káma Szutrát, ismeri a közösülés biológiai részleteit, tökéletesen tudja irányítani testét. És egyáltalán: tudja, hogy mikor, kivel, mit, hogyan, hányszor…

<> De biztos, hogy ettől a tudástól lesz egy szeretkezés valóban örömteli?


Szerző

donna.hu



Scroll to Top