Szenvedély és őszinteség

2008. 12. 02.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Szenvedélyek forró ketrece című könyv olyan témákról szól, amelyek mindannyiunkat érintenek: önismeret, szerelem, szexualitás, párkapcsolati problémák, megcsalás.

–Megdöbbentő, az az őszinteség, ahogy a könyv születésének körülményeiről, a saját házasságod felbomlásáról, férjed hűtlenségéről írsz. Nem vet rád, a pszichológusra rosszfényt, hogy te is olyan problémákkal küzdesz, mint amelyekben másoknak tanácsot adsz?

– Nem hinném, hogy veszítenék a szakmai hitelemből, ha elismerem, hogy nem vagyok tökéletes. Nem attól vagyok jó szakember, ha nincsenek kudarcaim, hibáim, hanem ha felismerem és kezelem ezeket. Felejtsük el, hogy „a bölcs asszonynak akkora szoknyája van, ami mindent eltakar”! Az a baj, hogy a szégyen gyerekkorunktól kezdve mélyen belénk ivódott, olyasmiért is szégyelljük magunkat, ami nem a mi hibánk, vagy ami, nem szégyellni való. Teljesen hétköznapi eset a miénk: Hosszú évekig boldog házasságban éltünk, született két lányunk, én tanfolyamokra, iskolákba jártam: reflexológiát, asztrológiát tanultam majd elvégeztem az egyetemet. Úgy tűnt, minden a legnagyobb rendben, épp a diplomamunkámra készültem, amikor kiderült, hogy a férjemnek szeretője van. Széthullott a szépnek hitt életem, nem tudtam, hogyan tovább.

– Gondolom, segítségül hívtad a pszichológiából tanultakat, esetleg az asztrológiát? Tényleg, a csillagok nem mutatták meg, hogy mit kell tenned?

– A bolygóállások egyértelműen jelezték, milyen energiák mozognak, láttam a krízist, de azt nem tudtam felmérni, hogy milyen véget fog érni a dolog. Nem tudtam, hogy a válság válással ér véget, vagy a régi kapcsolat halálával újonnan kezdjük, és magasabb szinten folytatjuk tovább. A saját képletemmel természetesen elfogult vagyok. A pszichológus és asztrológus is képes arra, hogy ne higgyen a szemének, hogy tagadja, ami fehéren feketén le van írva. Annyival voltam jobb helyzetben, mint más, hogy az első harag és dühroham után elkezdtem dolgozni magamon, terápiára mentem. Az asztrológia is segített megértenem, hogy mi zajlik körülöttem. Persze nem volt könnyű, a terápia alatt nagyon sok régebbi trauma, fájdalmas emlék előjött, de kezdtem észrevenni a jót is, és megkönnyebbültem. Felismertem a hibákat, és mindent beleadtam, hogy helyrehozzuk a házasságot.

– Úgy tűnik nem sikerült, hisz ma külön éltek. Hihetetlen, ahogy a könyvben köszönetet mondasz a férjednek és a szeretőnek is. Nem túl rózsaszínű ez?

– A könyv és a szakdolgozatom biztosan nem jött volna létre, ha nincs a harmadik, hisz akkor nem foglalkoztam volna a női szexualitással, a szexuális és párkapcsolati problémák összefüggéseivel. Nem akartam a férjemből bűnbakot csinál, tudom, nekem is részem volt abban, hogy ez megtörténhetett. Persze nem ment rögtön a megbocsátás, sok fájdalom és szenvedés vezetett addig, amíg le tudtam írni, hogy hálás vagyok neki az elmúlt 23 évért, és a két lányomért.

– Nagyon tetszett, ahogy a könyvbemutatón a nagyobbik lányod elmondta, milyen büszke rád. Látszik, hogy jó a kapcsolatotok.

– Igen, nagyon szeretjük egymást, és ezt ki is mondjuk. Nagyon fontosnak tartom, hogy kimondjuk az érzéseinket. Ne csak a jókat, a rosszakat is. Lehessen haragudni, és lehessen szomorúnak lenni, ha válnak a szülők. Sajnos a gyerekünket nem tudjuk teljesen megkímélni, a válás mindenképp veszteség. Engedni kell, hogy megélje a fájdalmát, de a miénkkel nem szabad terhelni őt. A gyereknek nem dolga, hogy vigasztaljon, hogy a támaszunk legyen, és nem szabad választás elé állítani sem. Bármennyire is nehéz meg kell értetni vele, hogy az apja nem őt csalta meg, mert nem őt vette feleségül, nem neki fogadott örökhűséget. Segítenünk kell, hogy alkalmazkodjon az új helyzethez, és újra biztonságot leljen. Ehhez pedig nekünk is túl kell lépni.

– A túllépés új kapcsolatot is jelent?

– Én szenvedélyes, de monogám karakter vagyok. Amíg érzelmileg kötődtem még a férjemhez nem tudtam másfelé nyitni, de miután lezártam magamban a dolgokat, úgy éreztem szükségem van egy férfira.

– Elkezdtél randizni? Milyen érzés volt több mint húsz év után „újra a piacon”?

– Hát bizony rutinvesztett lettem. Egy fejvadász barátnőm mondta, ha ennyi évig egy munkahelyen dolgoztam volna és új állást keresnék, először elküldene tíz állásinterjúra, hogy mire az igazi meghallgatásra elmegyek már legyen tapasztalatom. Megfogadtam a tanácsát, és bejelentkeztem egy társkereső oldalra, a love.hu-ra. Levelezgettem, találkozgattam, de nem akartam semmi komolyat. Megéreztem, hogy hatással vagyok a férfiakra, hogy tudok jeleket leadni, tudok csábítani. A pozitív visszajelzések jót tettek az önbizalmamnak, ám amikor a „élésre fordult a helyzet”, kétségbeesetten hívtam fel a barátnőmet, mondja meg hogyan legyek igazi Tigrisnő. Fejben már készen voltam, de a gyakorlat…

– És mit tanácsolt?

– Tegyem azt, ami eszembe jut, elvégre nem akarok hozzámenni. Így is lett. Félévig tartott. Hálás vagyok, mert vele igazán felszabadultan élhettem meg a szexet.

– A könyvedben nyíltan írsz a szexualitásról, az anatómiai és lélektani ismeretek mellett praktikus tanácsokkal is szolgálsz. Úgy tudom ebben a témában tréningeket is tartasz, mesélj egy kicsit!

– A hétvégi női tréning három részből áll. Az elméleti rész a nőiség, a szexualitás, a női –férfi kapcsolatról szól komoly és játékos formában, pszichodráma elemekkel és meditációval. A második részben egy sztriptíztáncos nőies mozgást tanít: hogyan kell magassarkúban járni, miniszoknyában leülni, mozogni, vetkőzni stb. Végül pedig kifejezetten szexuális technikákról, praktikákról esik szó. Ezek amolyan sírós-nevetős hétvégék, rengeteg fájdalmas felismerést oldunk fel, és legalább annyit röhögünk is.

– Ha meghallgatjuk a könyvedhez tartozó CD-t, olyan mintha a női hétvégén lennénk?

– Nem. Ezen két meditáció van, az egyik a nőiség elfogadásáról szól, ezt hallgathatjuk főzés, mosogatás vagy autóvezetés közben. Egyszerű pozitív állításokat tartalmaz, olyanokat, amelyeket csak részben vagy egyáltalán nem kaptunk meg gyerekkorunkban, s amelyek hiánya csorbát ejtett az önértékelésünkön, önbecsülésünkön. A másik egy mélyebb meditációs állapotot igényel, s a testünk elfogadásával, testrészeink tudatosításával elősegíti, hogy képesek legyünk a hüvelyi orgazmus átélésére.

– Azt írod, az orgazmus az élet egyik legszebb ajándéka, és legtermészetesebb dolga. Aki még nem élte át, a könyvből, CD-ből megtanulhatja?

–Sokat segíthet, de azért egy partner sem árt… Félretéve a tréfát: Meg kell ismernünk a saját testünket, és a másikét. És a lelkét is. Így érhetünk oda, amikor a szexualitás már nem az ösztön kiélését, hanem az intimitás legmagasabb fokát jelenti életünkben.

– Szex érzelem nélkül – nem női műfaj?

– Hosszú távon, legalábbis nekem, nem. Én igazi kapcsolatra vágyom: beszélgetésekkel, közös élményekkel. Szeretek egy férfi mellett élni, a ház asszonya lenni, főzni, tálalni… Mostanra készen állok egy érett kapcsolatra, de ehhez kellett az elmúlt időszak minden tapasztalata.

– És megvan már a nagy Ő?

– Nem szeretném elkiabálni. Alakul…

 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top