Szépségmítoszok

2011. 01. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Lejárt szavatosságú szépségtippek, avagy biztosak vagyunk benne, hogy az annak idején az anyukánktól, barátnőinktől ellesett szépségtrükkök valóban hozzásegítenek minket legelőnyösebb formánk hozásához? Gondoljuk át újra az oly régóta gyakorolt metódusainkat, lehet, hogy ideje változtatni rajtuk.

#1: A zsíros bőrűek csak olajmentes arcápolókat használhatnak.

A valóság: Amikor megtisztítjuk az arcunkat, egyben letöröljük róla annak természetes zsírrétegét, ami hiánypótlásra készteti a faggyútermelő mirigyeket, azaz bőrünk még zsírosabb lesz. A bőr felszínén megülő, a pórusait eltömítő ásványi olajokkal ellentétben a növényi alapúak gyorsan felszívódnak, és így védenek a mitteszerek ellen. Nemcsak simább lesz tőlük a bőrünk, de annak a zsírosságát is szabályozzák, normalizálják.

 

#2: A parfümöt a fülünk mögé kell felvinni.

A valóság: Kedvenc illatunk akkor érvényesül a legjobban, ha a kulcscsontunk alá, valamint kebleink közé cseppentjük/fújjuk. Testünk természetes hője felmelegíti a parfümöt, aminek köszönhetően tovább élvezhetjük az illatát. Egy kicsit tehetünk belőle a hajunkra is, a hajszálakat borító természetes olajrétegen megmarad az illat. Vigyázat: még a legfinomabb francia parfüm is csak akkor kellemes, ha csupán a hozzánk közel hajolók érzik, nem csap orrba mindenkit 10 méteres körzetünkben.

#3: Rúzs kontúr nélkül: soha.

A valóság: A legtöbb árnyalat, különösen a krémesek sokkal természetesebb hatást kölcsönöznek ajkainknak, ha kontúr nélkül visszük fel rájuk. Viszont az ecset használata ajánlatos, mivel sokkal egyenletesebben lehet vele felapplikálni a rúzst. Azért ne dobjuk ki a kukába a kontúrceruzákat se, a sötétebb árnyalatú és szuper-élénk rúzsokhoz szuperül passzol.

#4: A zsíros hajnak tabu a balzsam.

A valóság: Szokványos jelenség, hogy a haj a töveinél zsíros, a végein viszont száraz. A megoldás a könnyű, olajmentes balzsamokban rejlik, ezek ugyanis anélkül ápolják a hajat, hogy elnehezítenék azt.

 

#5: Csak az orcákat pirosíthatjuk.

A valóság: Az ovális arcformával rendelkezőkre igaz csak ez a szabály. A szögletesebb vonásokkal megáldottak az arccsontok alá tegyék a pirosítót, a kerek arcúak az arccsontok hosszában, felfelé a halánték felé, a szív alakú arcformájúak pedig a szem külső széle felől pirosítsanak a halánték felé.

 

#6: A kék szemhéjfesték lejárt lemez.

A valóság: Az élénk türkiz valóban a 80-as évekre hajaz, ám az ezüstös és füstös árnyalatok nagyon is modernek, divatosak. A lényeg, hogy a smink többi része visszafogott legyen, hogy a szemeinkre helyeződjön a hangsúly és ne keltsünk olyan hatást, mint egy bohóc.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top