Színterápia a hálószobában

2011. 03. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A szobánkban, hálószobánkban életünk során rengeteg időt töltünk. Ide húzódunk vissza, ha pihenni, relaxálni, vagy akár kikapcsolódni akarunk egy kicsit. Legtöbbünk számára a hálószobánk egyben a nappalink is. Közösségi tér, ahol fogadhatjuk a barátainkat, ahol fejlődünk, olvasunk, zenét hallgatunk, álmokat szövünk és megformáljuk önmagunk. Hogy mindeközben még jól is érezzük magunkat, ahhoz szükséges a megfelelő környezet.

Az ember, ahogy változik élete során, általában arra vágyik, hogy változzon a környezete is. Erre a legjobb megoldás, ha a közvetlen környezetünket, vagyis a szobánkat változtatjuk meg. Már az is sokat segíthet, ha a szobánknak új színt adunk, vagy más színű függönyöket teszünk fel. Esetleg néhány kép is csodát tehet a megfelelő pontokon vagy költségkímélő módon a bútorok átrendezése is segíthet. A lényeg ilyenkor úgyis a változás. Hogy a megszokottól eltérő képet mutasson a minket körülvevő tér. Ráadásul tapasztalatból mondhatom, hogy ilyenkor nemhogy lehet, de muszáj is változtatni. Hiszen, ha halogatjuk vagy nem veszünk tudomást arról, hogy az adott körülmények között rosszul érezzük magunkat, az csak még negatívabb közérzethez vezethet hosszú távon. Akkor pedig jön a hiszti, keserűség és rossz teljesítmény. Ismeritek a mondást, hogy ha rend van körülöttünk, akkor rend van a belsőnkben is. Nos, nem csak a rendezett ruhásszekrény, heti porszívózás stb. segít, hanem a színek is. Ugyanis a különböző színek más és más módon hatnak a hangulatunkra, hőérzetünkre, de még az egészségünkre is. Divatszínek szerint berendezni vagy éppen átalakítani a szobát lehet, de érdemes még előtte átolvasni a mi kis útmutatónkat is. Ki tudja, hogy milyen tippekre bukkansz nálunk. A sárga szoba A sárga szín maga a nyári nap. Melegséget, jókedvet sugároz felénk. Feltölt energiával és serkenti a kreativitást. Azonban hozzájárul ahhoz is, hogy az arra hajlamosakban gyorsabban forrjon fel a düh. Éppen ezért nem ajánlott az egész szobát sárgába öltöztetni. Elég egy sárga fal, függöny, vagy kiegészítők, hogy melegebb hangulatot árasszon a szoba. Akár egy aranyos kis naposcsibét is beszerezhetünk mint háziállatot, csak arra ügyeljünk, hogy rövid távon nehogy a leveses fazékban kössön ki, ha megnőve a család idegeire kezd menni.

A szűziesen fehér Ha szeretitek a letisztult formákat, az egyszerű megoldásokat és a zen hangulatot, akkor a fehér legyen a ti választásotok. A fehér szín ugyanis elősegíti a mentális megtisztulást, megkönnyíti a tisztán látást és cselekvésre sarkall. Emellett egy kis alapterületű szobát képes nagyobbá varázsolni, még ha csak érzetre is és nem négyzetméterre. Bár a fehér szín visszaköszön az új kezdetekben is (tiszta/fehér lappal indulni), de arra azért ügyeljünk, hogy a túl sok fehér nehogy kórházi hatást vagy letargiát keltsen bennünk. Nem is beszélve arról, hogy akár még hóvakságot is okozhat - csak viccelünk. Mindenesetre, ha a fehér mellett döntünk, akkor mindenképpen válasszunk még egy nekünk tetsző színt, aminek az árnyalataiban a kiegészítőket összeválogathatjuk. A hideg kék A kéket ritkán ajánlják falszínnek, mivel egy alapvetően hideg színnek számít. Ám itt is lehet játszani az árnyalatokkal. Ráadásul nem is kötelező minden egyes falat befesteni ugyanazzal a színnel. A kék szín pont azért, mert hideg színnek számít, lassítja a pulzust. Nyugtatólag hat az idegekre és hűsítő hatása van a forró nyári hónapokban. Pozitív hatása még, hogy csökkenti az étvágyat is, de mi mégsem ajánljuk, hogy a teljes hálószobátokat kékbe öltöztessétek. A kék szín ugyanis csökkenti a testhőmérsékletet, ami alvás során amúgy is csökken. Így ébredéskor egy hideget sugárzó szobában nem a legjobb dolog felkelni. Viszont egy mindig napfényben fürdő nappaliban telitalálat lehet a szín.

Egy kék ágyneművel, székkel, függönnyel, kék virágcserepekkel azonban máris hűvöset csempészhettek a hálószobába, ha nem tudtok lemondani erről a színről.

Földanya barna A barna szín a földet és a stabilitást jelképezi. Ám a legtöbbünknek valószínűleg a csokoládé és talán a gazdag termőföld fog eszünkbe jutni erről a színről. Éppen ezért a barna egy nehéz, de nagyon meleg szín, mely komfortérzetet áraszt magából. A barna színekkel dekorált szoba általában gazdag, luxus környezet hangulatát kelti, közelebb hozva a természetet az ottlakókhoz. A színről általában még azt is tartják, hogy erőt és bölcsességet kölcsönöz az embereknek, miközben megnyugtatólag is hat rájuk. Ha egy kicsit bizonytalan időszakot élünk meg az életünkben, akkor mindenképpen szerezzünk be egy barna takarót, amibe bebugyolálhatjuk magunkat és egy nagy adag forró csokit, amit kedvenc filmünk nézése közben, vagy kedvenc könyvünk társaságában eltüntethetünk, hogy a barna szín kellőképpen hasson ránk kívül is és belül is.

Tavaszi zöld A zöld a megújulás, újjászületés és a természet színe. Számtalan színárnyalata nem csak a hálószobában működhet kiválóan, hanem szerte az egész lakás különböző helységeiben is. A kékhez hasonlóan a zöld szín is nyugtatólag hat az elmére és a szervezetre.  De a kéktől eltérően a zöld szín már inkább meleg, mint hideg hatást kelt a szemlélőben. Éppen ezért a zöld szín segíti a felfrissülést, megújulást, növekedést és még a gyógyulást is. Ezért van az is, hogy a kórházakban a tiszta fehér és a gyógyító zöld szín terjedt el a leginkább. Ha úgy érezzük, alapvető változásra van szükségünk, akkor már néhány zöld növény is sokat tehet célunk elérése érdekében.

Csábító vörös A piros színt és árnyalatait direkt hagytuk felsorolásunk végére. Ugyanis nem árt nagyon óvatosan bánni vele, mert a túl sok piros akár ártalmas és negatív hatású is lehet a szobánkban, ráadásul könnyedén sugározhat érzékiség helyett olcsóságot. A piros a tűz, szexualitás, életerő jelképe. Jól működik akkor is, ha valakinek épp egy kis biztatásra van szükséges az életben, mivel növeli a bennük rejlő energiákat, arra ösztönöz, hogy kilépjünk a komfortzónánkból, és életkedvvel tölt el. Azonban azok számára, akiknek az alaptermészete heves, robbanékony, már kevésbé ajánlott, hisz könnyen kelthet feszültséget bennük és a piros szoba hirtelen a bika előtt lengetett piros kendővé is válhat az ő életükben. Tehát ha a piros szín tüzét szeretnénk kölcsönözni a szobánknak, akkor elég már az is, ha a szoba egy lámpaernyőre piros kendőt terítünk - így vonva pirosas megvilágításba a szobát -, vagy piros textilekkel díszítjuk a bútorokat, falakat.

Bár összeállításunkban mi most csak a hat alapszínről tettünk említést, de ti bátran használjatok ezeknek számtalan árnyalatát. Csak arra figyeljetek, hogy az összhatás végül ne legyen kaotikus és megmaradjon a szobátok olyannak, amiben jól érzitek magatokat és tudjátok róla, hogy az a ti ízléseteket és gondolataitokat tükrözi.

Ne feledjétek azt se, hogy egy szobában nem feltétlen kell minden falnak egyforma színűnek lennie. Nyugodtan meghagyhattok három falat fehérnek, míg a negyediket egy hangsúlyos, erős színre festitek be. Ezzel biztosítva a színek kiegyensúlyozott harmoniáját. Emellett nincs is jobb nyári móka, mint összeszedni néhány barátot a család apraja-nagyját és közösen kifesteni először a szobát, majd a maradék festékkel egymást is.

Forrás: donnalight.hu



Szerző

donna.hu



Scroll to Top