Hozzávalók: -3 bögre lehetőleg frissen őrölt liszt (lehet búzaliszt, vagy 2 bögre tönkölybúza- és egy bögre rozsliszt) -1 teáskanál szódabikarbóna -1 citrom -egy kevés hidegen sajtolt olaj -víz.
A szódabikarbónát elkeverjük a citrom levében, majd az olajjal, liszttel és a vízzel összekeverjük kenyértészta sűrűségűre. Kikent, kilisztezett tepsiben vagy őzgerincformában, előmelegített sütőben közepes lángon kb. fél óráig sütjük. Napokig eláll változatlan állaggal.
Ezen a módon enyhén édes kenyeret kapunk, mivel ez a kenyér nem ment át az általunk megszokott kelesztési folyamaton, és a búza természetes édes íze nem változott savanykássá. A citromlé fontos a kenyér megfelelő állagának eléréséhez, mert erősíti a szódabikarbóna hatását. Kísérletezhetünk különféle fűszerezéssel is, fahéjjal, ánizzsal, őrölt édesköménnyel, vagy sóval és őrölt köménnyel is. A citrom héját pl. felhasználhatjuk magos csemege készítéséhez.
Jó étvágyat!
Köszönjük szépen Viola Zsuzsának, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért.