Tüntetés a női kórház lebontása ellen

2011. 06. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A gazdasági szakember azzal magyarázza a bontás szükségességét, hogy veszélyessé vált az épület. Az építész szerint kitartott volna tovább is a klinika, ha költöttek volna a felújításra. A magánember pedig tüntet a kórházi ágyak számának csökkentése ellen.

Hogy szép-e chicagói Prentice Női Klinika épülete, azt mindenki döntse el maga, de hogy hasznos, az biztos. ...csak sajnos mára végképp elavult. A tulajdonos, az Északnyugati Egyetem szerint egyszerűbb és olcsóbb újat építeni, mint ezt felújítani, ezért le akarják bontani. A helyére kutatóközpontot szeretnének felhúzni, a klinikát pedig áltköltöztetnék egy másik épületbe.

 Fotó: Kiichiro Sato, AP  

A hetvenes években készült különös formájú klinika Bertrand Goldberg építész munkája. Goldberg több házat is tervezett Chicagóban, és mindegyik egyéni ízlését, sajátos stílusát tükrözi. Ízlésvilága megosztja a város lakosságát: van, aki imádja, és van, aki szerint épületei szemfájdítóan rondák. Goldberg ugyanis az akkoriban eluralkodott dobozszerű felhőkarcolók ellenpontjaként dolgozott. A felülnézetben lóherelevél alakú épületet is lázadásként értelmezte, és rengeteg forradalmian új megoldással állt elő a kivitelezés során. (A leglényegesebb például, hogy tudatosan bánt a közösségi terekkel, igazi kis „falvakat” alakított ki egy-egy emeleten, ami barátságossá és emberközelivé tette a kórházat a betegek számára.) A Prentice sokak szerint modern építészeti remekmű.

Az egyetem lerombolásról szóló közleménye után a National Trust for Historic Preservation nevű szervezet közzétette listáját a 11 legveszélyeztetettebb amerikai történelmi helyről, és ezt az épületet is felvette rá. A chicagói lakosok egy része felháborodott: egyrészt a jelképpé vált ház elpusztítása ellen tiltakoznak, másrészt attól tartanak, hogy ha bezárják a Női Klinikát, akkor az ígéretek ellenére nem pótolja senki a betegellátásban keletkező hiányt, és a városban tovább csökken a kórházi kapacitás. (Ami, mint a „vészhelyzetes” Green doki óta tudjuk, Chicagóban egyébként is rossz.) Más magánemberek viszont pont azon háborodtak fel, hogy bárki meg akarja menteni a Prentice Klinikát. Szerintük ugyanis szembántóan csúnya és egyébként sem praktikus, pláne nem történelmi hely.

 Fotó: Al Podgorski / Sun-Times  

A Chicago Sun-Times szerint a Prentice-ben dolgozó orvosok nem bánják a bontást, mert az épület korántsem volt olyan kényelmes és emberbarát belülről, amilyennek eredetileg tervezték. Az épületgépészeti elemek felett eljárt az idő, és a „kórházfalu” koncepció sem segítette a gyógyítói munkát.

Más újságok, például a Huffinton Post Goldberg védelmére keltek, és műemlékként emlegetik a Prentice-t. A vita még folyamatban van, már a város vezetése is beszállt: egyelőre nem lehet tudni, hogy Chicago polgármestere hivatalosan is műemléknek nyilvánítja-e a Prentice épületét, és ezzel megakadályozza a bontást, vagy engedi az Északnyugati Egyetemnek a betonlóhere eltüntetését Chicago látképéből.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top