Vajh’ mit hoz az eljövendő?

2009. 04. 09.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Miért vágyunk arra, hogy tudjuk mi vár ránk, hogy milyen események bekövetkezése várható a közeli és a nem annyira közeli jövőben? A bizonytalanságot nem vagyunk képesek elviselni, hogy bármennyire is próbáljuk elhitetni önmagunkkal, nem mi irányítjuk teljes mértékben az életünket? Hiszen rengeteg előre nem látható esemény hatására, bármikor dugába dőlhetnek terveink. Ezeket az előre nem látható eseményeket szeretnénk megismerni, hogy számolni tudjunk velük?

Mielőtt fontos döntést hoznánk, mielőtt meglépnénk valamit, amin már régóta rágódunk, kikérjük mások véleményét, néhányan akár egy jósét is, hátha ő látja, milyen következményei lesznek a döntésnek.

Régen a nagy hadvezérek, mielőtt csatába indultak volna, elmentek egy szent emberhez, aki kapcsolatban állt az istenekkel, hogy milyenek az előjelek, vajon kinek a pártján állnak majd az égiek, kit fognak segíteni a harcban. A görögök életét meghatározta több istenhitük, nagyon hittek a jóslás erejében – ott volt, az igen híres Delphoi-jósda, vagy a mitológiából jól ismert Cassandra, akit arra kárhozott Apollón, hogy senki ne higgyen jóslataiban –, a görögök nagyok voltak ebben, rengeteg mítoszukban szerepeltek jövőlátók, akik képesek voltak előrelátni az előre nem láthatót.

Nemcsak a görögök, de az ókori egyiptomiak is próbálták fellebbenteni a fátylat a jövőről. A rómaiaknál, igen fontos tisztséget töltöttek be a madárjósok, akik minden templom, vagy pap felszentelésénél jelen voltak, és a béljósok, akik hivatalos tisztet töltöttek be a római állam vallási szervezetében. A madárjósok rendkívüli égi jelekből jósoltak, mint a csillaghullás, a napfogyatkozás, illetve a madarak repüléséből és hangjából.

A tudomány számára sem ismeretlen a jövendölés, a tudósok is megpróbálják előre jelezni különböző logikai fejtegetésekkel, hogy mi várható, mint például az időjárás-előrejelzés, de gondolhatunk a valószínűség számításra, vagy, hogy piaci példával éljünk: a tőzsdén sem látják előre százszázalékosan, miként alakul majd az értékpapírok helyzete. A biztosítók az összegyűjtött adatok alapján kalkulálnak, hogy mekkora is a kockázat, milyen események várhatók hosszú távon.

Életünket átszövi a bizonytalanság elleni küzdelem, a törekvés, hogy jobban megismerjük saját sorsunkat, jövőnket. Van, aki inkább a logikai, tudományos előrejelzéseknek hisz, és vannak, akik rendszeresen járnak jóshoz, vagy vetnek kártyát, olvassák a horoszkópjukat. Hogy miért? Azért, mert nem tudjuk elfogadni, hogy valamiről nincsenek pontos információink, mert kíváncsiságunk határtalan, és mert úgy érezzük, hogy ha tudjuk mi vár ránk, akkor nem vagyunk annyira kiszolgáltatottak.

Folytatjuk...Szerző

donna.huScroll to Top