Valódi nők a címlapon

2010. 09. 11.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A csontsovány modellek látványa nagy nyomás az életben egyszerre több területen, anyaként, háztartásbeliként és dolgozó emberként is megfelelni kénytelen nő számára. Ezt már a modellügynökségek, illetve divatmagazinok is felfedezték maguknak, még ha egyelőre nem is tesznek hathatós lépéseket a probléma megoldása érdekében.

Jó érzés és belátás ide vagy oda, a divatszakmát sok minden köti e tekintetben, és a nádszálvékony kifutó modellek lecserélése sem megy egyik pillanatról a másikra. Mégis elmondhatjuk, egyre több és több az erre irányuló próbálkozás, vagyis hogy kiszorítsák az irreálisan vékony, illetve a tökéletesre retusált, komplexusok hadait előhívó testeket a címlapokról, kifutókról egyaránt. Egyelőre a tervezők még nem tették le voksukat a jó ügy mellett, ám kisebb külföldi magazinok, vagy az egyes, a női társadalom egészét megcélozni kívánó termékek forgalmazói már elindultak ezen az úton.

Nyilván senkinek nem kell bemutatni a szépségipar egyik legismertebb márkáját, mely nálunk is futó reklámjaiban hangsúlyozottan hétköznapi, átlagos testalkattal rendelkező nőket szerepeltetett, kivívva ezzel a megcélzott közönség teljes hódolatát. (Arról már ne beszéljünk, hogy később botrány lett belőle, mivel meggyanúsították őket, hogy a reklámban különböző számítógépes trükkökkel tették még vonzóbbá a "hétköznapi módon természetes" hölgyeket.) Később többen is beálltak a sorba. Hogy a helyzet adta lehetőséget kívánták meglovagolni vagy valóban a nemes cél vezérelte őket, az nyilván soha nem fog kiderülni, maradjunk meg mi is inkább a pozitív kicsengésnél.

A jó hír azonban nem ez, hanem hogy a brit Essentials magazin egy igen drasztikus, ellenben nagyon is példaértékű lépésre szánta el magát a fent említett mozgalom jegyében. Bejelentették, hogy októberi számukból teljes egészében száműzik a modelleket és sztárokat. Sem a címlapon, sem a belső oldalakon nem fognak szerepelni a divat által tökéletesnek kinyilvánított testek. A magazin ötezer nő véleményét kérte ki, akiknek 75 százaléka álította, hogy jobban örülnének, ha "közülük való" nők szerepelnének az újságban, ez ösztönzően hatna rájuk is. Az októberi szám elején tíz különböző korú és méretű nő szerepel. A legfiatalabb hölgy 34 éves, két gyermek édesanyja, és 44-46-os ruhákat hord, míg a legidősebb "modell" 70 éves, és elmondása szerint kimondhatatlanul büszke rá, hogy ennyi gyönyörű nővel szerepelhet egy címlapon.

Üdvözölje mindenki a próbálkozást, és kívánjuk, hogy legyen minél több követője!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top