Variációk tonhalra

2010. 01. 09.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A gyerekek a halat általában csak az akváriumban és a mesékben szokták szeretni, ha tányérra kerül, akkor a legtöbb csemete húzza az orrát. A halászlé és a sült hal nem teljesen felel meg az ízlésviláguknak, talán a halrudacska az egyetlen, amivel sikerre vihetjük, kivéve ha nem próbáljuk ki az alábbi tonhalas recepteket. Mindegyik nagyon finom, könnyű és gyors, ráadásul a kis lurkók kedvence is lehet, hiszen a jellegzetes hal íz alig észrevehető. Így egy kis csínnyel és csellel fontos vitaminokhoz, esszenciális zsírsavakhoz juttathatjuk hozzá a családot. Ezt jól kifőztük!

Tonhalas tészta

Hozzávalók:

3 doboz tonhal (nem olajos, saját lében) 1 hagyma (ha kisebb a gyerkőc, akkor póréhagyma) 25 dkg tészta 2 dl sűrített paradicsom Provance-i fűszerkeverék vagy kakukkfű, só, bors

A hagymát kevés olajon puhára pároljuk, hozzáadjuk a levétől lecsöpögtetett tonhalat, kicsi párolás után hozzáöntjük a sűrített paradicsomot, a fűszereket, majd ha rotyogni kezd a tésztát. Ha kevés a lé, akkor vízzel vagy paradicsomlével pótoljuk. Hagyjuk egy kicsit főni, majd kivajazott tűzálló tálba öntjük és 220 fokon addig sütjük, míg a levét fel nem issza, a tészta meg nem puhul. Ha elkészült a tetejét vonjuk be sajttal.

A sűrített paradicsom helyett frisset is használhatunk, illetve paradicsomléből is készíthetjük, de ilyen esetben vigyázni kell a fűszerezéssel, hiszen ez utóbbi már tartalmaz némi sót. Aki kedvet érez a kísérletezéshez, az főzhet bele egy kisebb marok zöldborsót is, így még különlegesebb ízélményt érhet el.

Tonhalpuffancs

Hozzávalók:

2 doboz tonhalkonzerv (nem olajos) 4 szál újhagyma vagy egy szál póréhagyma 1 gerezd fokhagyma 10 dkg liszt 1 dl víz Egy nagyobb csokor petrezselyem Só, bors,

Az összes hozzávalót (kivéve a lisztet) turmixgéppel összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a lisztet és egy órára a hűtőbe rakjuk. A sütéshez olajat forrósítunk, majd egy evőkanállal beleszaggatjuk a puffancsokat és aranyszínűre sütjük. Majonézbe, tartármártásba, tejfölbe tunkolva az igazi, de saláta és krumpli mellé is kiváló.

Ezek után  Némo a nyomunkba se érhet, ha megkóstoltatjuk a család apraja-nagyjával ezeket a finomságokat!

Forrás: Anyuci.hu



Szerző

donna.hu



Scroll to Top