Nyakizom erősítés

2010. 01. 09.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Napjainkban egyre többet ülünk az íróasztal mellett, a számítógép előtt. Bizony sokan nem állnak fel, hogy pihenjenek egy kicsit, és így egyre többen panaszkodnak hátfájásról, nyakfájásról.

Ajánlatos óránként legalább 5 percet felállnunk az asztal mellől, és eközben elvégezhetjük a nyakizom erősítő gyakorlatokat. Ha torna során esetleg fájdalmat érzünk, ajánlatos inkább kevesebb erőt kifejteni, és kevesebbszer ismételni a gyakorlatokat.

 

A nyakizom erősítő gyakorlatokat akár ülve is elvégezhetjük, de inkább a kis terpeszállást javasoljuk.

1.)

Tenyerünket tegyük a homlokunkra, és próbáljuk kezünkkel a fejünket, illetve fejünkkel a kezünket elnyomni a helyéről. E közben igyekezzünk ellenállni a mozgásnak. Tartsuk meg ezt a feszített helyzetet 20 másodpercig, azután lassan lazuljunk el. Tartsunk 5 másodperc szünetet, majd ismételjük meg a feszítést. Maximum ötször ismételjük meg ezt a gyakorlatot.

2)

Helyezzük egyik kezünket oldalt a fejünkre. Próbáljuk a fülünket a vállunkhoz közelíteni, de közben kezünkkel gátoljuk meg a mozgást. A másik oldalon ismételjük meg a gyakorlatot. A feszítés alatt számoljunk 20-ig, és ezt lassú lazítás kövesse.

3.)

Mindkét kezünket tegyük a tarkónkra. Igyekezzünk hátranyomni a fejünket, miközben kezünkkel visszatartjuk, és ellenszegülünk a mozgásnak. E közben számoljunk 20-ig, majd tartsunk 5 másodperc szünetet. Háromszor egymás után végezzük el a gyakorlatot.

4.)

Tegyük a jobb kezünket a jobb halántékunkra. Állunkat próbáljuk elfordítani a jobb vállunk felé, de kezünkkel gátoljuk a mozgást. A másik oldalon ugyanígy végezzük el a gyakorlatot. Számoljunk ez alatt 20-ig, és utána lazuljunk el. Végezzük el a gyakorlatot háromszor egymás után.

Egészségünkre!

- Sebők Anna -



Szerző

donna.hu



Scroll to Top