Világvége, fuss el véle!

2009. 12. 19.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

De ha nem is nyúlunk vissza, csak az elmúlt száz évig, akkor is már többtucatszor volt vége a világnak. 1910-ben például a Halley-üstökös „fenyegette az életünket, amiről ugyan tudták, hogy nem ütközik a Földdel, de néhányan biztosra vették, hogy az üstökös csóvája körül lévő cianid mindenkivel végez. A Kheopsz piramist méricskélő tudósok pedig háromszor is tévedtek a világvége időpontjában. A legutóbbi, 1953-as végzetes évet is átvészeltük valahogy.

A Jehova Tanúi többek között 1914-ben és 1974-ben, de leginkább talán 1975-ben várták a legjobban a végítéletet. Azóta is riogatnak minket azzal, hogy meg fogunk semmisülni, és csak ők, az igaz hittel rendelkezők fogják túlélni Isten haragját. A világ eddigi végetlenségére az egyház vezetői azt állítják, hogy soha nem jelentettek ki egyértelmű időpontot, a dátumok köztudatba kerülését pedig néhány túlbuzgó tagjukra fogják.

1980-ra egy régi arab jóslat ígérte nekünk a megsemmisülést, ugyanis kiszámították, hogy ekkor a Szaturnusz és a Jupiter a Mérleg jegyében lesz, ráadásul valami végzetes fokot és percet is emlegettek.  Nem jött be. Így Pat Robertson − a televíziós evangelizációkat tartó keresztény politikus − 1982-re garantálhatta nézőinek, hogy lesújt a végítélet a Földre. Mivel ez sem történt meg, sokan várhatták az 1980-as évek közepére jósolt üstökös általi pusztulást, amit Jeane Dixon amerikai jósnő terjesztett. Állítása szerint, ő pontosan ismerte a becsapódás helyét, de az információt visszatartotta „egy későbbi időpontig”. Máig hallgat.

A 90-es években már a mozifilmek legtöbbje is katasztrófákat jósolt, ami talán még jobban kedvezett a világvége teóriáknak. 1992. szeptember 28-án az igehirdető Rollen Stewart szerint pusztult el a világ. 1996-ban a Biblia kutatói ítéltek volna minket örök pihenésre. 1997-ben, viszont véget ért a világ 39 személy számára, akik csoportos öngyilkosságot követtek el, mert arról voltak meggyőződve, hogy az abban az évben feltűnő Hale-Bopp üstököst egy földönkívüli űrhajó követte, ami felvette a lelküket.

1999 júliusában Nostradamus szerint igázott le minket a Terror Nagy Királya, de végül a 2000-es Y2K-t, és a május 5-i, Richard Noone által megjósolt jégkorszakot is túléltük.2005. 05. 05-én a bolygók együttállása keltett pánikhangulatot. Aztán 2006. 06. 06-át, sokan ismét végzetesnek találták a 666-os szám megjelenése miatt. Isten Egyházának vezetője, Ronald Weinland 2008 őszére jelezte az emberi faj hanyatlását, mások pedig ugyanerre az időre ígérték azt, hogy egy feketelyuk magába rántja a világot.

Most éppen 2012-őt várják egyesek szájtátva, ugyanis a maják naptárának 2012. december 23-án lesz vége. Egyesek szerint ekkor fog a Naprendszerünkbe érni egy Nibiru nevű bolygó, ami súrlódik a Földdel, megállíthatja annak forgását, megcseréli a mágneses pólusokat és eltörli a modern civilizációt. A kevésbé elvetemült fantáziával rendelkezők azt gondolják, hogy csak egy megújulási folyamat kezdődik el, ugyanis a maják naptára ciklikus volt, ezért majd minden gond nélkül újrakezdődhet.

A klímakutatók földhözragadtabb végzetet ígérnek. Szerintük a sarkköri óceán jégpáncéljának teljes felolvadása fogja az emberiség végét okozni, amit 2040. szeptember 8-ra ígérnek. Kár, hogy ilyen pontos adatokkal nem ők jósolják nekünk a másnapi időjárást a híradó végén. Az viszont biztos, hogy ez az elmélet legalább pozitív hatással lehet az emberiségre, ugyanis az üstökösök és a bolygók pályáját nehéz lenne módosítanunk. Egyes kultúrák szentírásait és időszámítását pedig botorság lenne meghamisítanunk. A környezetért azonban tehetünk, hogy ne saját kezűleg készítsük el az igazi világvégét.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top