7 indok a hazugságra

2010. 10. 21.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Miért is hazudnak az emberek? Különböző okokból. Általában teljesen érthető indokkal találkozunk, de ettől még erkölcsileg nem támogatható a jelenség. .. Nos, nézzük, miért is mondunk hazugságokat időnként:

7. Hogy elkerüljük a megaláztatást

Az emberek sokszor azért mondanak valami teljesen mást az igazság helyett, hogy elkerüljék a megaláztatást. Azonban néha maga a hazudozás a legmegalázóbb és kínosabb. Gondold csak végig.

6. Hogy elkerüljük a büntetést

Sokunk szimplán azért hazudik, hogy megússzon valamiféle büntetést. Hallhatjuk gyakran anyukától: “Te firkáltad össze a falat?” Gyerek: “Nem, nem én voltam.” Az efféle hazugságok a büntetés elkerülése végett alakulnak ki.

5. Hogy elérjük,  amit akarunk

Egyeseknek csupán az a célja a hazugsággal, hogy megkapják, amit akarnak. Talán magadra ismersz? Ne aggódj, nem te vagy az egyetlen: sokakra vonatkozik ez a pont.

4. Hogy megkedveljenek minket

Nézzünk szembe a tényekkel, ez sokunkra igaz. Emlékezz csak vissza a középiskolára. El tudod képzelni, milyen sok srác hazudott a szüzességét illetően azért, hogy vagányabbnak tűnjön és a többi srác elfogadja? Túlságosan sok.

3. Hogy ne kelljen felelősséget vállalni

Ismerd be, így van ez gyakran, mikor nem akarunk valamivel kapcsolatban felelősséget vállalni. Viszont ha igazat mondunk, lehet, hogy meg kell oldani valamilyen feladatot, amit persze jobban szeretünk másra hárítani.

2. Hogy ne bántsunk meg másokat

Ez még tolerálható, mégis át kell gondolni jól. Az igazság bevallása sokkal kevésbé fáj, mint amikor eltitkolják előlünk és nekünk kell rájönni. A szándék világos, nem akarunk másokat megbántani, de az a baj, hogy a hazugságok valahogy mindig kiszivárognak.

1. Félünk elmondani az igazat

Sokunk csak emiatt hazudik. Bármennyire is próbáljuk bevallani, egyszerűen nem megy: néha lelki, és sajnos sok esetben fizikai megtorlástól tartunk ilyenkor. Abban különbözik ez a „büntetés elkerülése” című ponttól, hogy itt érzelmi és nem észérvek alapján döntünk a hazugság mellett. A hazugság ilyenkor szinte ösztönös védőmechanizmus.

Ez tehát 7 indok, amiért hajlamosak vagyunk a hazugságra: apró füllentésre és hatalmas átvágásra egyaránt. Mi a helyzet Veled? Estél már hazugság csapdájába akár elkövető, akár elszenvedő alanyként?



Szerző

donna.hu



Scroll to Top