8 dolog, amit NE fogadj meg az új évre!

2010. 12. 30.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
1. Megtalálom az igazit!/Férjhez megyek!

Nagyon jól hangzik, de sajnos a dolgok nem így működnek. Még ha meg is találod az igazit, az nem ennek a fogadalomnak lesz köszönhető, hanem annak, hogy nem kerested görcsösen, csak hagytad, hogy történjenek veled az események. Az igazi mindig villámcsapásként robban az életünkbe, ha várjuk, nagy ívben elkerül. Nyilván sokkal kényelmesebb lenne, ha minden azon múlna, megfogadjuk-e vagy sem, de a Sors általában sokkal kacifántosabb utat jelöl ki számunkra.

Tipp: Fogadd meg azt, hogy mostantól többet szórakozol, eljársz közösségbe, nyitottabb leszel. Ez eredményre vezethet, ha be is tartod.

2. Lefogyok 10 kilót!

A legrosszabb hozzáállás a fogadkozás, ha az ember fogyni szeretne. Először is, mert mielőtt még fogyókúrába kezdenénk, jól át kell gondolni mindent, nem árt akár még orvos tanácsát is kikérni. Mennyi lenne az ideális súly, milyen diétával lehet azt elérni, milyen mozgásforma ajánlott számunkra, stb. A fogyás bonyolultabb dolog annál, mintsem hogy egy fogadalmon múljon. Ráadásul az egészségünkre is hatással van, így különleges figyelmet igényel.

Tipp: Fogadd meg, hogy mostantól egészségesebben élsz, és mozogni kezdesz. Készíts órarendet, melyik nap mi dolgod van, mennyi és milyen mozgás fér még bele a délutánba vagy épp a reggelbe. Fogadd meg, hogy igyekszel betartani a saját magad készítette órarendet.

3. Leszokom a ...

Bármiről is szeretnél leszokni, legyen az káros szenvedély vagy pótcselekvés stresszhelyzetekben (mint a körömrágás), akárcsak a fogyásnál, a lehető legrosszabb úton haladsz a megvalósítás felé, ha azzal álltatod magad, hogy új év, új élet, így majd menni fog. A megoldás nem ez, hanem hogy találj valamit, ami nem káros, de lefoglal, eltereli a figyelmed az idegesítő szokásaidról.

Tipp: Körömrágás helyett például vegyél magadnak egy stresszlabdát, és gyurmázz vele, mikor érzed, hogy kezdesz ideges lenni. Ez lefoglalja a kezedet, és így eltereli a figyelmedet is.

4. Felmondok!

Na igen. Mert az csak úgy megy! Ha nem szereted a munkád, akkor gondolkozz el, mit csinálnál helyette szívesen, és kezdj el apróhirdetéseket böngészni. Persze a mai világban nem ilyen egyszerű új munkát találni, ezzel mi is tisztában vagyunk, de a pozitív hozzáállás sokat segíthet. Próbálj javítani a munkakörülményeiden, vigyél be néhány személyes tárgyat az asztalodra, beszéld meg a problémáidat a munkatársaiddal, tegyetek együtt a közös ügy érdekében. Gyakran mindössze annyi a baj, hogy nem érezzük jól magunkat a környezetünkben, és ezt hajlamosak vagyunk a munkahelyünk számlájára írni.

5. Nem randizom többet!

Az első fogadalom fordítottja; gyakran fogadjuk meg, hogy a sok csalódás és elvesztegetett idő után mi bizony nem randizunk inkább többet. Jöhet a karrier meg az egyebek. Ez azonban legalább ugyanolyan rossz, mint azt megfogadni, hogy minden áron rálelünk az igazira. Az esélyt mindig meg kell adni magunknak. A munkába temetkezni csak átmeneti megoldás, de mire jó, ha később nem oszthatjuk meg senkivel a sikereinket.

Tipp: Ha sok volt, adjunk magunknak egy kis szabadságot, éljünk néhány hónapig egyedül, csak magunknak, de ne erőltessük az egyedüllétet, csak addig, amíg még nem fájdalmas.

6. Megpróbálok jobb lenni a ...

Akárcsak az előzőeknél írtuk, ilyet megfogadni kár, ugyanis ha nincs mögötte elhatározás és konkrét lépések, erőfeszítések, akkor a fogadalom csak egy nagy üres ásítás. Nem attól leszünk jobbak valamiben, ha egy pohár pezsgő mellett ismételgetjük a kívánságainkat (mert ez inkább kívánság, mint fogadalom), hanem ha teszünk érte valamit.

Tipp: Próbáljunk meg legalább három dolgot összeírni, ami segít abban, hogy jobbak legyünk ebben a bizonyos tevékenységben, és ezeket építsük be a mindennapjainkba. Például ha szebben szeretnénk írni, fogalmazni, olvassunk sokat, mert az bővíti a szókincset.

7. Megpróbálok jóban lenni ...

Lásd: 6. pont. Tégy érte! Ha a szomszédoddal rossz a viszonyotok, az ellen csak ti magatok tehettek, a fogadalom nem segít. Kezdetnek például próbálj meg mosolyogva köszönni neki. Meg fogsz lepődni a hatáson.

8. Megnyerem a lottót!

Khm... Úgy legyen, de azért ne erre építsd a jövődet!

Nektek van olyan fogadalmatok, amit minden évben megtesztek, mégsem sikerül soha betartani?



Szerző

donna.hu



Scroll to Top