A bőséges reggeli valóban fogyaszt?

2011. 01. 21.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Régóta tartja magát az az elképzelés, hogy ha az ember alaposan bereggelizik, akkor a nap többi részében nem lesz annyira éhes, és így lefaraghat a fölös kilóiból. A Müncheni Egyetem kutatói azonban kiderítették az igazságot.

A napokban a BBC és a Nutrition Journal nevű szaklap közölték le a kutatást, melyet 380 ember bevonásával végeztek. A vizsgálatok során 280 elhízott és 100 normál súlyú embert kértek meg, hogy jegyezzék fel naplószerűen étkezési szokásaikat. Voltak köztük olyanok, akik szerettek jól bereggelizni, de olyanok is, akik ki szokták hagyni ezt az étkezést.

Azok az emberek, akik alaposan bereggeliztek, átlagosan legalább 400 kalóriával többet vittek be naponta a szervezetükbe. Dr. Volker Schuziarra, a kutatás vezetője így összegezte eredményeiket: „A kutatások egyértelmű eredménye az, hogy az emberek nem fogynak csak azért, mert nagyobb adag reggelit esznek, mivel az éhséget csak a nap elején befolyásolja a bőséges reggeli. A nap többi étkezésénél viszont pont emiatt nem csökkentik az adagot, így alapvetően több kalóriát visznek be, mint egyébként.

A módszerről kiderült, hogy csak akkor hatékony, ha megfelelő élelmiszereket összeválogatva megfelelő mennyiségű reggelit fogyasztunk és mellette az összes többi étkezés adagjait csökkentjük. Ellenkező esetben gyors hízás tapasztalható.

A reggeli kihagyása szintén nem túl szerencsés. A megoldás itt is az arany középút. A korábbi kutatások szerint azok, akik rendszeresen reggeliznek, többnyire egészségesebbek, mint akik időhiány vagy egyéb ok miatt kihagyják ezt az étkezést.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top