A csontok betegségei

2008. 10. 16.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Maguknak, a csontoknak a megbetegedései aránylag ritkák. Ez nyilván azzal függ össze, hogy a csontok kemény, elmeszesedett szövete kevésbé alkalmas kórokozók megtelepedésére, kevésbé „hajlékony” a betegségeket előidéző állapotokkal szemben.

Egy bacilusfajta van csak, amely még a kemény csontot is megtámadja, sőt az ifjú csontokat egyenesen előnyben részesíti: ez a tuberkulózis-bacilus.

A csonttuberkulózis ma már szerencsére nagyon ritka, hosszas és csúnya megbetegedés: gyulladással, gennyesedéssel jár – majdnem olyan a megtámadott csont, mint egy lyukas fog: a kórokozó úgyszólván kirágja, felfalja a csontállományt. A csonttuberkulózis kezelésében általában ugyanazon irányelvek érvényesülnek, mint más tuberkulózisban.

A csonttuberkulózis kedvenc helye a csigolyák, a csöves csontok, valamint azok a csontok, amelyek a csípőízület alkotásában vesznek részt.

A tuberkulózis mellett a leggyakoribb csontbetegség a csonthártyagyulladás, amely heveny és krónikus módon léphet fel, és duzzadással, vörösséggel, fájdalommal, esetleg gennyesedéssel is jár. A csonthártya gyulladását megerőltetés, baleset vagy fertőzés okozhatja. Utóbbinál a csonthártya alatt gennyes váladék halmozódik fel, amit a csontállomány körülírt elhalása kísérhet. A specifikus csonthártyagyulladások többnyire idültek: lehet tüdő-tuberkolózis szövődménye, amelynél úgynevezett hideg tályog alakul ki, vagy kialakulhat a vérbaj harmadik stádiumában is csontkinövéseket hozva létre, ez azonban ma már nagyon ritkán fordul elő. A kezelés az alapbetegségre irányul, olykor sebészeti beavatkozásra is szükség lehet.

Hasonlóképpen nem ritka csontmegbetegedés a csontvelőgyulladás, amely a csontok velőüregében kialakuló gyulladásos folyamat. Többnyire magas lázzal, hidegrázással, erős fájdalmakkal kezdődik. Heveny formája főleg gyermekkorban alakul ki és gennykeltő baktériumok okozzák. Felnőttkorban többnyire a csonttuberkulózis váltja ki, de például nyílt csonttörés esetén közvetlen fertőzés is lehetséges. A csontvelőgyulladás nem korlátozódik a velőüregre, hanem fokozatosan átterjed a csontállományra és elpusztítja azt. A csont pusztulása után a csonthártyát támadja meg és pusztítja el. Gyulladásos tályog jelenik meg, ami a lágy részeken áthaladva sipolyokat képez. Ezekben ürül ki a csontvelőben felgyülemlett genny. Szerencsére ma már antibiotikumokkal hatásosan kezelhető a betegség.

Kapcsolódó anyagok:

$$942$$

$$937$$

$$922$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top