Méregteleníts egy nap alatt!

2008. 10. 16.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A gyümölcs- és zöldségnapok ideálisak lehetnek, ha egyelőre félünk a méregtelenítés ismeretlen tartományaiba merészkedni, túl leterheltek, esetleg lusták vagyunk, vagy ha éppen nem tudjuk magunkat egy hétvégi tisztítókúrára rászánni. Egy-egy ilyen nap kitűnő ízelítőt ad a böjtből, így könnyebben el tudjuk dönteni, hogy képesek vagyunk-e belevágni egy hosszabb kúrába. E napok alapelve, hogy egyfajta gyümölcsöt vagy zöldséget kell fogyasztani a nap folyamán. Előnye a teljes böjttel szemben, hogy egyéb megkötés nincs – vagyis a kiválasztott zöldségből vagy gyümölcsből annyit ehetünk, amennyit csak akarunk. Fontos azonban, hogy a gyümölcskúra ne csak citrusfélékből álljon. Egy-egy ilyen nap beiktatásával felfrissülünk, feltöltődünk energiával. Sokan kedvet kapnak egy teljes méregtelenítő hétvégéhez.

 

A gyümölcs- és zöldségnap nem igényel különösebb előkészületet. Nyugodtan lehet mellette dolgozni, csak mindig legyen nálunk az étel. Így szervezetünk megkapja a létfenntartáshoz szükséges anyagokat, mi jóllakhatunk, emésztőrendszerünk működése viszont lelassulhat. Mivel így a szervezet teljes kapacitásának csupán egy töredékét használja, megpihenhet és regenerálódhat. Az elfogyasztott gyümölcs vagy zöldség enyhe hashajtó hatása valósággal kisöpri a szervezetünkben felhalmozódott méreganyagokat, ráadásul lúgosító hatásuknak köszönhetően semlegesítik a savfölösleget. Igaz, hogy e napok nem igényelnek komolyabb előkészületeket, de azért van pár dolog, amire érdemes odafigyelnünk előző este: 1. Vacsorázzunk valami könnyűt, például egy nagy adag salátát, gyümölcssalátát vagy zöldséglevest. 2. Ne együnk kenyeret és kerüljük az olyan főzött szénhidrátféléket is, mint a tészta vagy a rizs. 3. Lazítsuk el izmainkat egy forró fürdővel. 4. Kapcsoljuk ki telefonunkat és bújjunk ágyba korán egy jó könyvvel. A kúra napján ne ugorjunk ki azonnal az ágyból, lehetőleg ez a pihenés napja legyen. Reggeli előtt igyunk meg egy nagy pohár vizet, mert ez csökkenti a gyomor savtartalmát. Reggelinket – kockára vágott gyümölcs vagy zöldségdarabok – lassan, jól megrágva költsük el. Kétóránként készítsünk kisebb fogásokat, a kiválasztott zöldséget vagy gyümölcsöt minél több formában fogyasszuk.

Az étkezések között igyunk sok vizet, gyümölcs- vagy gyógyteát, melybe ne tegyünk se tejet, se cukrot, se pedig mesterséges édesítőt. Kerüljük a zöld- és fekete tea, a kávé, a szénsavas italok és a bolti gyümölcslevek fogyasztását. Természetesen tartózkodjunk a dohányzástól és az alkoholtól. Együnk minél többet a választott gyümölcsből vagy zöldségből. Igyunk nagyon sok vizet vagy készíthetünk jégbehűtött gyümölcs- vagy zöldséglevet víz és jégkockák hozzáadásával.

A bolti gyümölcslé azonban nem szerencsés választás a rengeteg adalékanyag és hozzáadott cukor miatt. Ha mégis ragaszkodunk hozzá, bő vízzel hígítsuk fel, mert a tömény gyümölcslé inkább elvonja a folyadékot a szervezetből, nem pedig pótolja azt. Kezdjük a napot zuhanyzással. Jól dörzsöljük át testünket, hogy könnyebben kiürüljenek a bőrön át távozó méreganyagok. Keressünk fel egy szaunát vagy egy gőzfürdőt. Ha megoldható, időzítsük erre a napra az alaposabb arctisztítást – arcradír, különböző maszkok – valamint a kéz- és lábápolást. Nagyjából az utolsó étkezés után egy órával készítsünk meleg fürdőt és pihentessük tagjainkat 20 percen át. Álljunk ellen a kísértésnek és ne hívjunk fel senkit telefonon egy kis csacsogásra, inkább bújjunk ágyba bőséges olvasnivalóval – bár nem valószínű, hogy gondunk lesz az elalvással. Lassan lépjünk ki a méregtelenítő kúrából. Ha másnap reggel óriási villásreggelit készítünk, leromboljuk az előző nap eredményeit. Valószínűbb azonban, hogy a kúra másnapján nem vágyunk zsíros, olajos ételekre. Lassan szokjunk vissza a többi ételféleséghez és ha lehet, továbbra is kerüljük a tea-, a kávé- és az alkoholfogyasztást. A heti egyszeri gyümölcs- vagy zöldségnap ugyanolyan tisztító hatású, mint a szigorú böjt. Javasolt minden alkalommal más-más zöldséget illetve gyümölcsöt választani. (Legközelebb a hosszabb kúrák típusairól olvashattok) Kapcsolódó anyagok:

$$1553$$ 

$$1483$$

$$1530$$

$$141$$

$$1630$$

$$1622$$

$$1774$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top