A fagyasztás fortélyai

2010. 09. 08.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A mélyhűtő megőrzi az élelmiszerek értékes tápanyagait, a vitaminokat és az ásványi anyagokat.Fontos azonban, hogy minél gyorsabb legyen a fagyasztás: akkor érjük el a legjobb eredményt, ha a fagyasztóba helyezett étel belseje is minél hamarabb megfagy. Íme néhány további tipp az étel frissen tartására:

A kész nyers fasírtokat tegyük pergamen vagy sütőpapír közé, csomagoljuk be, és műanyag dobozban fagyasszuk le. A leveseket és a főzelékeket dobozokban rakjuk el, de ne töltsük tele az edényt, mert a fagyasztott étel térfogata megnő. Lefagyasztás előtt jól nyomkodjuk ki a levegőt a műanyag zacskóból, mert így az eltett élelmiszer biztosan nem károsodik.

A babot fagyasztás előtt főzzük két percig, és műanyag zacskóban akár 10 hónapig is eltárolhatjuk. A zöldségféléket (pl. apróra vágott paprikát, hagymát) műanyag dobozban tároljuk, így bármikor kivehetünk belőle.

A hőmérséklet a mélyhűtőben -18 C fok és -22 C fok között legyen. Az élelmiszerek belseje -18 Celsius fokos kell, hogy legyen ahhoz, hogy ne károsodjanak. Érdemes beszereznünk egy mélyhűtő hőmérőt, hogy ellenőrizhessük a hőmérsékletet. Fontos a megfelelő kiolvasztás is: Az ételek csak így nyerik vissza eredeti ízüket. A bogyós és csonthéjas gyümölcsöket, a tejtermékeket, a húst, a vadételeket és a nyers süteményeket szobahőmérsékleten, a zöldségeket, a gyümölcsöt, a halat és a készételeket mikrohullámú sütőben olvasszuk ki.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top