Gaga nyers húsba csomagolva

2010. 09. 08.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Azt hiszem, az egész szerkesztőség nevében beszélek, amikor azt mondom, rettentően kevés dolog van már Gagával kapcsolatban, ami minket sokkolni tud. Sokkal inkább úgy tekintünk munkásságára és megjelenésére egyaránt, mint egy elvont, olykor meghökkentő, de mindenképpen különleges és egyedi produkcióra  - egy tehetséges művésztől.

Épp ezért az utóbbi idők címlapjait (fent) majdhogynem csalódással vettük tudomásul: a meztelenség (Vanity Fair) vagy a Szabadság-szobor "gagásítása" (V magazin) nekünk már nem nagy szám, de talán nem tévedünk sokat, ha azt mondjuk, a rajongóknak sem. Ám a minap napvilágot látott japán Vogue címlapján még mi is fennakadtunk egy pillanatra, még ha ez csak egy rövid pillanat is volt. A nyers húsba csomagolt Gagát látva a vegák nyilván elszörnyedve veszik majd tudomásul, hogy a gépezet beindult, ami többek között annak is köszönhető, hogy az eddigi elismert, de igen visszafogott fotósok helyett most a szintén botrányairól és őrült ötleteiről híres Terry Richardson állt a kamerák mögé. És mint a végeredményen ez látszik is, nem hazudtolta meg magát.

Mondanom sem kell, a fotó azonnali állásfoglalásra kényszerítette az állatvédőket, akiknek nevében a PETA elnöke fel is szólalt nyomban. Igen diplomatikusan megfogalmazott véleményében elmondta, hogy mindenki tisztában van azzal, hogy Gaga célja a meghökkentés, az elképesztés, ám legyen egy kép bármennyire is szép vagy művészi, a véres, vörös húsok akkor is csak az állatok ellen elkövetett erőszakot jelképezik, semmi mást. Ezen nincs mit magyarázni. Erre mi csak annyit mondnanánk, hogy kinek a pap, kinek a papné... Nekünk egészen más jut eszünkbe a vörös húsról. Például, hogy nem túl egészséges, és mint ilyen, fogyasztása határtalan élvezetet nyújthat. (Utólag is elnézést a vegetáriánusoktól.)



Szerző

donna.hu



Scroll to Top