A fagyöngy

2009. 12. 01.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A görögök is nagyon szerették, miután örökzöld, a tavaszt látták benne. A kelták ugyanezért tisztelték, miután majdnem minden növény téli álmot alszik, addig a fagyöngy zöldell, mintha életereje állandóan tartana.

Az első téli újhold utáni hatodik napon a papok aranysarlóval levágták a fagyöngy ágait, s mikor azok lehullottak, az arra érdemes férfiak a fa tövében vászon lepedőbe fogták fel őket, nehogy leessenek a földre. A fagyöngy bogyójából, áldozati bárány véréből, és hagymából áldást és egészséget adó italt főztek.

A németeknél az új élet záloga és a termékenység szimbóluma a fagyöngy.

Majdnem minden gyógynövénykönyv, füveskönyv, füvész könyv megemlíti, már 1729-ben is külön könyvet adtak ki róla. Azóta orvosok, biológusok, és botanikusok kutatásainak köszönhetően elég sokat tudunk róla.

Jó ha tudjuk, kizárólag a fehér fagyöngy levelei és hajtásaiból készülhetnek gyógyító drogok.

Élvezheti gyógyító hatását minden szív- és érbetegségben szenvedő ember. Nyugtató hatású gyógynövényekkel kombinálva ideges szívpanszokban jó eredmény várható a fagyöngytől. Kedvezően hat az érelmeszesedésben, időskori szívártalmakban szenvedőknél.

Csökkenti a magas vérnyomást, és emeli az alacsony vérnyomást. Ez azzal magyarázható, hogy a szívműködést erősíti, a vérkeringést szabályozza, s ez által megszünteti a szédülést, fejfájást, fülzúgást.

Elősegíti a menstruációs vérzések szabályozását, és megszünteti a méhvérzés-zavarokat.

Fokozza az anyagcserét, és az emésztőmirigyek tevékenységét, erősíti a testi és szellemi teljesítőképességet.

Daganatellenes hatása is jól ismert.

Kapható gyógynövényboltokban és gyógyszertárakban is.

Ha magad szeretnéd elkészíteni a teát belőle, akkor 2-4 kávéskanál leveles hajtást két és fél deciliter vízben szobahőmérsékleten kell áztatni estétől reggelig. Felét éhgyomorra, reggeli előtt, másik felét utána ajánlatos meginni. Egy napon maximum két pohárral igyál belőle.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top