A fény, életöröm

2010. 02. 23.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Immunrendszerünk is profitál ebből és megerősödik. Ez nem csak a Napra és a nappali fényre vonatkozik…

A jó megvilágítás a helyiségekben, ahol élünk és dolgozunk életörömöt közvetít. A jól kivilágított helyen való tartózkodás örömöt okoz. Nyugodtan mondhatjuk: a fény természetes gyógyszer, melyre minden nap szükségünk van. Csak olykor-olykor megkapni nem elég.

A tavasz felé vezető úton élvezzünk és használjunk ki minden napot, amikor a kék égről nevet ránk a Nap. Ilyen napokon tartsunk be bizonyos életszabályokat:

Ügyeljünk arra, hogy a munkahelyre vezető úton egy szakaszt gyalog tegyünk meg, élvezzük a reggeli napsütést. Jó, ha munkahelyünkön van egy olyan ablak, melyen át a napfény bejut a helyiségbe. Ne eresszük le azonnal a rolókat! Zavaró tényező helyett tekintsük a napfényt természetes gyógyszernek. Napfényes, világos napokon használjuk ki az ebédszünetet egy sétára a szabadban. A kantinban vagy a közeli étteremben üldögélhetünk borús időben is. Igazán szép tavaszi napokon egy ilyen sétát a parkban vagy a folyóparton részesítsünk előnyben az étkezéssel szemben.

Ha vége a munkának, semmi esetre se üljünk azonnal a tévékészülék elé. Élvezzük ki a nappal utolsó óráit, menjünk kerékpározni a környékre, fussunk, gyalogoljunk (Nordic Walking), vagy menjünk sétálni, amit úgyis mindenkinek meg kell tennie, ha kutyája van.

Mivel a napfény a hosszú tél után életerőt és energiát ad, „csapoljuk meg” ezt az energiát. Álljunk valahol a szabadban egy szélvédett sarokba, fordítsuk arcunkat és tenyerünket a Nap felé és hagyjuk 10 percig bőrünkre hatni a jótékony sugarakat. Ezt igen kellemesnek fogjuk találni. Ennek az az előnye is megvan, hogy bőrünk ismét maga is tud D3 vitamint előállítani. Erre mindannyiunknak szüksége van, hogy a kalcium be tudjon csontjainkba épülni, ezáltal védjük magunkat az oszteoporózis ellen.

A napfény „feltankolását” még tovább fokozhatjuk: nyissuk ki szánkat, mutassuk a Napnak a fogainkat. A fogak – csak a saját fogak – mint briliánsok összegyűjtik a napsugarakat, és azok energiáját átadják a szervezetünknek. Ezt biológusok lesték el a krokodiloktól a Nílus partján. Ha az állatok lehűlnek, a Nap felé fordulnak és kitátják a szájukat. Így gyorsan áthatja testüket a Nap melege.

Tehát: utánozzuk a krokodilokat, és tankoljunk különösen tavasszal napfényt. Ha már erős a Nap ne feledjük el a szükséges fényvédő szerrel védeni bőrünket.

Erős fény mellett olvasni is jobban lehet. Napfény segítségével az apró betűs részeket is el tudjuk olvasni, ami kevés fény esetében nem sikerül. Erős fény hatására összeszűkülnek a pupillák, és nagyobb mélységélességet adnak. Ez javítja a látást, és elevenebbé tesz.

A fény fontos a pikkelysömör (Psoriasis) és az ekcéma (Neurodermitis) kezelésénél. Segít a depresszió ellen is. A melatonin hormon által szabályozza az alvás és az ébrenlét ritmusát. A fény – elsősorban a napfény – serkenti a hormontermelést a tobozmirigyben, és ezzel fokozza élet- és szerelmi kedvünket.

Ami a fény minőségét az ember életében illeti: ha valakinek sötét tárgyakkal van dolga, több fényre van szüksége ugyanúgy, mint annak, aki apró, finom dolgokkal foglalkozik.

A félhomály rossz a munka szempontjából, mert gyengíti a figyelmet és a teljesítményt. Otthonunkban minden helyiséget más fénnyel kell ellátni. Világos fényre ott van szükségünk, ahol dolgozunk, tompított hangulatvilágításra is szükségünk van, hogy a kikapcsolódjunk a napi stressz hatása alól és kipihenjük magunkat.

A nappaliban  kb. 20 négyzetméteren szükség van egy mennyezetvilágításra, egy állólámpára, falilámpákra vagy mennyezeti fényszórókra. Itt olvasunk, játszunk, tévézünk, társalgunk és eszünk.

A gyerekszobában világos mennyezeti fényre van szükség, amely az egész helyiséget kivilágítja a játékhoz, hancúrozáshoz, barkácsoláshoz és tanuláshoz.

A konyhában optimális megvilágításra van szükség a tűzhelynél és a munkalapnál való tevékenységhez, a betekintéshez a szekrényekbe, fiókokra, polcokra. A mosogató jó megvilágítása is fontos. Ha étkező is van, külön megvilágításra van ott is szükség.

Életörömünk és életünk minősége szempontjából tehát rendkívül fontos, hogy most a tavasszal ne csak a szabadban élvezhessük a világosságot, hanem fedett helyeken is.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top