A férfiak szívesebben házasodnak?

2010. 11. 29.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A házasság intézményét, azt gondolhatnánk, a férfiak nehezebben viselik, mint a nők, és a köztudatban az a kép él, hogy az utolsó pillanatig szívesen elmenekülnének előle. Ebben lehet némi igazság, de néhány statisztikai adat azt mutatja, hogy az esküvő után a férfiak véleménye pálforduláson megy át.

Az adatok egy Amerikában végzett felmérésből származnak, amelyet azért végeztek, hogy kiderítsék, valóban kiveszőben van-e a házasság intézménye, ahogy a szinglik egyre nagyobb teret kapnak a köztudatban.

Arra a kérdésre, hogy házasságban vagy szingliként könnyebb megtalálni a boldogságot, a nők 22%-a válaszolta, hogy házasságban, míg a férfiak 38%-a. Ennél a kérdésnél egyébként volt olyan válaszlehetőség is, hogy ugyanannyi esélye van a boldogságra a házasoknak, mint a egyedülállóknak, a legtöbben ezt választották. De ugyanez a helyzet a gyerekneveléssel, a karrierépítéssel és a társadalmi elismertséggel is: több férfi, mint nő szerint egyszerűbb mindez házasságban.

Ezek a kérdések általánosan szóltak a házasságról, a válaszok így tükrözhetik azt is, hogy a házasok társadalmilag elfogadottabbak, mint a szinglilét. De a személyesebb kérdéseknél is az derült ki, hogy a férfiak pozitívabban gondolkodnak a házasságról, mint a nők. Az elvált vagy özvegy férfiak 32%-a akar újraházasodni, ugyanebben a helyzetben a nők 16%-a házasodna meg ismét.

Ezeket a válaszokat a kutatók többek között azzal magyarázzák, hogy a nők, mióta függetlenedni tudnak a férfiaktól, ki is használják ezt és ha csak lehet, nem kötik le magukat. Ezenkívül még arra is rájöttek, hogy a nők általában közelebbi kapcsolatot ápolnak a szüleikkel, mint a párjukkal, a férfiaknál ez viszont fordítva van. Legalábbis a felmérés válaszai alapján.

Végül az is kiderült, hogy a férfiak romantikusabban gondolnak a szerelemre, mint a hölgyek, ugyanis a válaszadó férfiak egyharmada úgy érzi, hogy csak egyetlen „igazi” létezik az emberek számára. A nőknek viszont csupán egynegyede véli úgy, hogy valóban létezik az a bizonyos herceg a fehér lovon.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top