A fiatalkori sportsérülés

2010. 04. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Több oka is lehet annak, hogy a szülők amellett döntenek, hogy gyermeküket intenzíven sportra oktassák. Állhat a háttérben családi örökség, kiemelkedő fizikai képesség vagy akár kényszer is. A kiskorban elkezdett sportnak sok jótékony hatása van, mint például egészséges életmód kialakulása, emellett jótékony hatása van a pszichés fejlődésre, különböző készségek kialakulására, illetve a csoportban való együttműködés megtanulására. Sosem szabad megfeledkezni azonban arról, hogy a gyermeknek elsősorban jól kell éreznie magát edzés közben, a szórakozás után jöhet minden más. Ha kényszerből űzi a sportot, túl soknak találja, akkor az a teljesítményén is meg fog látszani. És ez már a káros kategóriába tartozik.

Az egyik legfontosabb dolog, hogy a megfelelő helyet és a megfelelő segítőt találják meg a szülők. A szülőnek az edzővel kell együttműködnie, és persze a gyermeknek is jó kapcsolatot kell kialakítania vele. A kicsik már 5-6 éves korukban elkezdhetik komolyan űzni az általuk és szüleik által kiválasztott sportágat. Pár éven belül pedig a specializáció következményeként leszűkül a sporton belüli tevékenységi kör, és egyre jobban ki lesznek téve a sportsérüléseknek. Minél fiatalabb valaki, annál nagyobb a valószínűsége egy-egy sérülésnek. Kisebb korban sokkalta nagyobb odafigyelést igényel a gyerek, mivel hiányzik a kontroll, nagy a tapasztalatlanság, és az elvárás könnyedén belehajszolhatja a sportoló gyereket egy nem kívánatos sérülésbe.

Ha már egyszer sérült valamilyen testrésze a gyereknek, akkor többszörösére nő az újrasérülés esélye. Emellett nemcsak testileg, de lelkileg is megviselheti a gyereket, hogy nem tud edzeni, meccsekre járni és a barátaival lenni. A sérülés igen nagy teher, hisz ezek után a sportolást abba kell hagyni egy időre, rosszabb esetben be is kell fejezni. Ezt pedig egyetlen kis sportoló sem viseli jól.

Amire vigyázni kell a szülőnek és az edzőnek egyaránt:

- A heti 5-6 edzés igazán megerőltető egy általános iskolás részére akkor is, ha már gyakorlott a sportban. Vigyázni kell,  nehogy elfelejtsen bemelegíteni, és ha nincs megfelelő felszerelése, akkor nem szabad engedni edzeni.

- A megfelelő védőfelszerelésen nem lehet spórolni. A gyermeknek a lehető legbiztonságosabb felszerelést kell megvenni. Ez nem azt jelenti, hogy a legdrágább a legjobb.

- Ha már versenyekre jár a gyerek, akkor a nyerés és a kockázatvállalás közepette reálisan kell látni. Maradandó sérülés nem ér meg egy jobb helyezést , hiszen előfordulhat, hogy emiatt akár örökre fel kell adni a versenyzést.

- A fiúk nagyobb százalékban sérülnek meg, mint a lányok, és minél idősebbek, annál gyakoribbak a sérülések.

- Ha már megtörtént a baj, akkor érdemes az orvos tanácsa szerint eljárni, nem elhamarkodni a visszatérést, mert egy újabb sérülés csak rontana a helyzeten.

A sérülések elkerülése érdekében az edzőnek rendszeresen kell előadásokat, beszédeket tartania a sérülésmegelőzés technikáiról, nyújtógyakorlatokról, és a feladatok nehézségére is fel kell hívni a figyelmet. A leggyakrabban előforduló sérülések közé tartoznak az izomsérülések, boka-, csuklórándulások, térdkalács vagy más végtag instabilitási problémák, a gerinc, - és sportágtól függően - egyéb testrészek megerőltetése, izmok szakadása. A gyógyulásra rá kell szánni az időt, hogy a sportolás örömét még sokáig élvezhesse a gyerek.

-TT-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top