Piskóta: 10 tojás 10 kanál cukor 10 kanál liszt 1 sütőpor cukorszirup (200 g cukor, 2 dl víz) 0,5 dl rum 2 dl narancslé 5 evőkanál puha margarin 2-3 evőkanál kakaó 50 g darált dió 50 g darált mogyoró puha, savanykás baracklekvár Tetejére: 50 g tortabevonó egy evőkanál étolaj
A 10 tojásfehérjét habosra kikeverjük. A tojássárgájákat kikeverjük a cukorral
habosra, beletesszük a sütőporral elkevert lisztet és a habosra kikevert
tojásfehérjét. Robotgéppel jól összedolgozzuk és 200 fokra előmelegített
sütőben (gázsütőnél ha jól tudom, 3-as fokozat) megsütjük.
Mikor kihűlt, apróra szétszaggatjuk. Közben felforralunk 200 g cukrot 2 dl
vízzel(én a felét vettem, mert nekem túl édes). Ráöntjük a piskótára és jól
szétmorzsoljuk. Hozzáadjuk a narancslevet, a kakaót, a rumot, az 5 evőkanál
puha margarint, a diót és a mogyorót. Jól összegyúrjuk. Annyi lekvárt adunk
hozzá, hogy a massza jól eldolgozható legyen. Egy éjszakára hűtőszekrénybe
rakjuk. Másnap golyókat formálunk belőle és olvasztott tortabevonóba mártjuk. Miután
megdermedt a csoki, díszpapírba rakjuk.
Ízlés szerint rakhatunk a közepébe rumba áztatott meggyet vagy mazsolát. Én nem
szoktam rakni semmit.