A fogkő eltávolítás

2008. 09. 16.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az íny felett elhelyezkedő fogkő sárgás színű, eredetét tekintve elmeszesedett lepedék, legnagyobb részben szervetlen kalcium- és foszfátkristályok alkotják. A kristályszerkezet miatt felszíne érdes, amely kedvez a baktériumok megtapadásának, ezáltal gyulladás kialakulásának. A fogkő a baktériumok Grand Canyonja, számos hasadéka és felszíni egyenetlensége kiváló körülményeket teremt a gyors szaporodáshoz. 

 Az íny feletti és alatti fogkő eltávolításához, azaz a depuráláshoz többféle eszközt használhatunk, így kézi és gépi eszközöket egyaránt. A gépi depurátorok közül legelterjedtebbek az ultrahangos készülékek, sokan használnak lézert és Vector készüléket is a tisztításhoz. Az utóbbiakkal a kezelés kevésbé fájdalmas, bár sok páciens az ultrahangos tisztítást sem érzi kellemetlennek. A felszínhez közel eső rétegben baktériumok telepednek meg, felszínhez való kötődésük azonban relatíve gyenge, így egyperces polírozással és öblítéssel eltávolíthatók. Ahhoz viszont, hogy a baktériumok újbóli szaporodását is megelőzzük, tökéletesen sima felszínt kell kialakítanunk. Egy tökéletesen simára tisztított és csillogó csempe felületére lassabban rakódnak le a szennyeződések, mint egy érdes, matt csempefelszínre. A fogkővel borított zománc- és gyökérfelszín a lerakódásoktól érdes, matt csempéhez hasonlítható, melyet az otthoni szájhigiénés eszközökkel nem lehet kellőképpen simára tisztítani.

 

A professzionális, fogorvosi rendelőben történő fogágykezelés alkalmával a szabad szemmel is simának látszó, érdességtől mentes, csillogó felszín elérésére törekszünk. Ha az így kialakult állapotot megfelelő és rendszeres fogmosási technikával hosszú távon fenn tudjuk tartani, megelőzhetjük a fogkőképződést. Ehhez elengedhetetlenül fontos a páciensünk kellő motiváltsága és a fogorvosunk tudatos felvilágosító munkája, a kitartó fogmosás tanítás és a rendszeres depurálások mindaddig, míg a páciens maga is tökéletesen sima, lepedékmentes fogakkal, tökéletes szájhigiénével nem rendelkezik.

Bármilyen egyéb kérdésük van, forduljanak Dr. Kalmár Lajos – a Villányi Dent Fogászati Központ Orvos-igazgatója, implantológus – fogszakorvoshoz, a donna szakértőjéhez!

Kapcsolódó anyagok: 

$$1276$$

$$1302$$

$$1361$$ 

$$1410$$


Szerző

donna.hu



Scroll to Top