A fokhagyma varázsa

2010. 04. 19.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Talán nincs is ember, aki a fokhagyma szó hallatára nem arra gondolna először, hogy milyen büdös. A továbbiakban már az jut róla eszünkbe, hogy milyen az íze, és milyen ételekbe szeretjük főzni, de legutoljára gondolunk csak arra, hogy mennyire hasznos, és milyen varázserővel hat az egészségünkre.

Éltek az ókorban olyan emberek, akik a nyakukban hordták, mint egy amulettet, különleges varázserőt tulajdonítottak neki, és még ma is sokan használják ártó szellemek ellen. Több ezer éve használja az emberiség gyógyításra. A fokhagyma fő hatóanyaga szagtalan, allicin mely ként is tartalmaz; ez egy enzim segítségével alakul át allicinné, amikor felaprítjuk a fokhagymát, ez az enzim adja a fokhagyma jellegzetes illatát. Nagyon sok vitamin található a fokhagymában: A-vitamin, B1-vitamin, B2-vitamin, B3-vitamin, C-vitamin, D-vitamin. Tartalmaz rezet, vasat, jódot, magnéziumot és szelént, ettől olyan varázslatos a fokhagyma. Kiváló vérnyomáscsökkentő, lassítja az érelmeszesedést, csökkenti a koleszterint, fokozza az ellenállóképességünket, természetes antibiotikum.

Készíthetünk belőle zöld fokhagyma levest. Vegyünk 6 fej fokhagymát, 1 deci olívaolajat, 2 csokor petrezselymet, 2 deci tejszínt és két közepes burgonyát, sót és kakukkfüvet. Vágjuk félbe a fokhagymafejeket, és a belső felükkel fektessük őket egy tepsibe. Locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk meg, morzsoljunk rá kakukkfüvet és süssük barnára 180 Celsius fokon a sütőben. Várjuk meg, amíg langyosra hűl, majd nyomkodjuk ki a fokhagyma húsát, és öntsük rá a tepsiben maradt olajat. Miközben sül a fokhagymánk, vágjuk fel szárával együtt a petrezselymet, és tisztítsuk meg a burgonyát, és ezt is szeleteljük fel. A kinyomkodott fokhagymát, a krumplit és a petrezselymet tegyük egy lábasba az olajával együtt. Öntsük fel másfél liter vízzel, tegyük bele a tejszínt, és főzzük fedő alatt egy fél óráig. A legvégén turmixoljuk krémesre.

Jó étvágyat kívánok!

-Németh Ágnes-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top