Variációk túróra

2010. 04. 19.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Túrós csirke

Hozzávalók:

2 csirkemell 1 kisebb fej hagyma (v. póréhagyma) 25 dkg túró 20 dkg reszelt sajt 1 dl tejszín (elhagyható) 1 gerezd fokhagyma Petrezselyemzöld

Az apróra vágott hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagyma gerezdet, majd a kis kockákra vágott húst rádobjuk és sóval, ételízesítővel, borssal ízesítjük és így pirítjuk.

A reszelt sajtot, túrót, tejszínt és petrezselyemzöldet összekeverjük, majd a kapott masszát a húsra öntjük és összerottyantjuk. A tejszín elhagyható, de a túrót mindenképp érdemes villával áttörni, akár egy kanál tejföl hozzáadásával, hogy könnyebb legyen a művelet.

Aki még tovább szeretné gazdagítani, az például különböző zöldségekkel is párolhatja a húst, ilyenkor kevés vizet is adhatunk hozzá.

Fűszeres-túrós tekercs

Hozzávalók: 2 kisebb csirkemell (szeletekre vágva, kiklopfolva) Fél kg túró 2 dl tejföl Só, bors, petrezselyemzöld, snidling, majoránna

A túrót a fűszerekkel és a tejföllel kikeverjük, majd ezzel a masszával töltjük meg a hússzeleteket, melyeket előzőleg kiklopfoltunk és sóval, borssal fűszereztünk. Egy kivajazott tűzálló tálba tesszük, és megsütjük. A tetejét megkenhetjük tejföllel, reszelhetünk rá sajtot, de ha maradt a túrós masszából, azt is rájuk kenhetjük.

A túrót bármilyen zöldfűszer hozzáadásával ízesíthetjük, attól függ, hogy mit találunk a konyhaszekrényben, de ha csak felnőtteknek készítjük, akár zúzott fokhagymával, vagy reszelt vöröshagymával is ízesíthetjük. A csirkemell helyett használhatunk karajt is, illetve a töltött húsokat szalonnába tekerve is süthetjük.

Bár ezeket a főételeket elsősorban felnőtteknek találták ki, de könnyedén átvariálhatók úgy, hogy a gyermekek is kedvüket leljék benne. A zöldfűszerek számtalan variációja, számtalan ízt tud kölcsönözni a túróval készült ételeknek, akár majoránnát, akár kaprot teszünk bele. Mindegyik egy kicsit más, mindegyik egy kicsit különleges lesz. A tehéntúrót juhtúróval is helyettesíthetjük, a borsot, borsikafűvel, a vöröshagymát póréhagymával, csak ízlés és fantázia kérdése…

-BB-

 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top