Ahol a vadak várnak (x)

2010. 04. 19.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

9-től 99 éves korig!



Az Ahol a vadak várnak főszereplője, Max alapvetően egy átlagos kisfiú, aki azonban az átlagosnál is nehezebben jön ki az édesanyjával. Makacs, konok srác, az a típus, akivel állandóan baj van - sokan azonosulni tudunk e karakterrel, nem igaz? Annyira nem találja a helyét, és egy alkalommal annyira összeveszik az édesanyjával, hogy dühében egyszerűen világgá megy. Csakhamar egy különös helyen, még különösebb lények között találja magát, akik minden teketória nélkül királyukká választják a farkasjelmezbe öltözött kisfiút.














 





Szörnyek felett uralkodni eleinte remek móka, és Max jó néhány álma valóra válik közöttük, de a nevetés helyét hamar aggódás és félelem váltja fel, ahogy a kisfiúnak egyre több bonyodalommal kell szembenéznie. Dave Eggers könyvének egyik fő erénye ez a kettősség, hogy egyszerre kedves és hátborzongató, tanulságos mese és rémtörténet is. Ebben az esetben valóban nem túlzás a "9-től 99 éves korig" jelzés a borítón, gyerek, kamasz és felnőtt számára egyaránt tartalmas szórakozást tud nyújtani a történet, ami szembesíti a rosszcsont kissrácot saját hibáival, és rávezeti a felnőtté válás ösvényére.





Érdekesség, hogy az Ahol a vadak várnak története még 1963-ban kezdődött. Ekkor került forgalomba Maurice Sendak azonos című képeskönyve, ami 37 oldalon keresztül, rajzokkal meséli el Max történetét, és mindössze néhány mondatnyi írott szöveget tartalmaz. Ennek ellenére óriási siker lett, többek között a gyermek Dave Eggerst is lenyűgözte a kísérteties, de mégis szívbemarkoló alkotás, így aztán kapva kapott az alkalmon, mikor a híres rendezővel, Spike Jonze-szal dolgozhatott a történetből készült film forgatókönyvén.














 





A hab a tortán persze az volt, amikor kiderült, hogy saját könyvverzióját is megírhatja. Bár az Ahol a vadak várnak többé-kevésbé a film alapján íródott, nem követi azt száz százalékosan. Eggers több helyen is a maga feje után ment írás közben, megalkotva ezzel a saját Maxét, néhány ecsetvonással sötétebb képet festve, mint amit a mozivásznon láttunk.



Az Ahol a vadak várnak című film dvd illetve blu-ray formátumban hazánkban is megvásárolható, és a könyv is megjelent, méghozzá a Park Kiadó gondozásában.





A kötet a Book.hu webáruházban most 15%-os kedvezménnyel megvásárolható.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top