A Föld jövője

2008. 04. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mi történik, ha a Föld átlaghőmérséklete megemelkedik?

1 Celsius fok: A jégmentes tenger több hőt nyel el, és gyorsítja a globális felmelegedést; a világ felszínének egyharmadáról eltűnik az édesvíz, az alacsonyan fekvő partvidékek víz alá kerülnek.

2 Celsius fok: Európaiak hőgutában halnak meg, erdők tűzvészben pusztulnak, az elgyötört növények elkezdenek szén-dioxidot kibocsátani, ahelyett, hogy elnyelnék, a fajok egyharmada kihalással néz szembe.

3 Celsius fok: A növényekből és a talajból kibocsátott szén tovább gyorsítja a felmelegedést. Az Amazonas esőerdeje kipusztul, a partmenti városokat szuperhurrikánok sújtják, Afrika éhezik

4 Celsius fok: A permafrost (állandóan fagyott területek) olvadása a globális felmelegedést megállíthatatlanná teszi; Anglia nagy részét a súlyos árvíz lakhatatlanná teszi, a mediterrán régió elnéptelenedik.

5 Celsius fok: Az óceánfenékről eredő metán gyorsítja a globális felmelegedést. A jég mindkét sarkról eltűnik, az emberek élelmet és vizet keresve vándorolnak, és állatként próbálnak megélni a vadonból, sikertelenül.

6 Celsius fok: A Földön az élet apokaliptikus viharokkal és árvizekkel véget ér. Hidrogén-szulfid gáz és metán tűzgolyók rohannak keresztül-kasul a bolygón, atombombák erejével; csak gombák maradnak életben.

Félelmetes jövőkép ez, olyan, amilyet a legelvetemültebb kalandfilmrendezők sem képesek kitalálni. Egy adatot azért még tegyünk ehhez hozzá: a századforduló óta 0,6 fokos volt a hőmérsékletemelkedés! Egy pesszimista forgatókönyv szerint 2015-re – 7 év múlva! –, elérjük azt a kritikus szintet, amit többé nem lehet megállítani, s a fentebb leírt események lépésről, lépésre bekövetkeznek: nő a hőmérséklet, és pusztul a Föld.

(A www.globalisfelmelegedes.info anyaga nyomán)

Kapcsolódó anyagok:

$$377$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top