Hallgatásba burkolózva

2008. 04. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Tipikus példa az, amikor egy lányt gyermekkorában szexuálisan zaklatnak, s a trauma hatására fél a szextől, sőt, az összes férfitól. Az ilyen eseményeken keresztülment nők nagy része arról számol be, hogy miután sikerült partnerüknek elmesélni történetüket, hirtelen megkönnyebbültek, s többé nem okozott akkora szorongást a múlt.

Ez egyszerű megoldásnak tűnik, de képzeljük csak el, mennyire nehéz lehet kimondani az első szót! Pedig a férfiak megértők az ilyen helyzetekben, a nőnek igazán nem kellene attól tartani, hogy kinevetik, vagy megvetik. Sőt, sokkal több támogatást és szeretetet remélhet, ha elmeséli a szörnyűséget. Mégis, a legtöbben életük végéig némák maradnak – hát ennyire nehéz megszólalni.

S mennyi olyan gond van, amiről beszélni kellene! Egy férfi, aki attól fél, hogy kudarcot vall az ágyban, egy orgazmusra képtelen nő, egy önértékelési válságban szenvedő, vagy bűntudattal terhelt ember – s mind némán néznek partnerükre. Pedig csak tudniuk és hinniük kellene: társuk legfőbb vágya, hogy segíthessenek, hiszen azért élnek együtt vele, mert szeretik őt! A legegyszerűbb talán, ha az ilyen gondokkal sújtott ember arra gondol, hogy ő hogyan reagálna arra, ha férje-felesége mesélné el neki az ilyen titkait. Melyikünk az, aki gúnyolódna párján?

Ismertem egy férfit, Ferencet, aki a legrettegettebb férfi-csapdába esett bele – de szerencsére egy általános orvosi kivizsgáláson olyan szakemberrel találkozott, aki meggyőzte, hogy változtasson. A csapda a következő volt: szeretkezés közben túl korán elélvezett, ezért úgy gondolta magáról, hogy rossz szerető, hiszen nem képes örömet nyújtani partnerének. Ezért egyre jobban aggódott a gyönyör éjszakái előtt – végül annyira koncentrált, hogy nem volt képes teljesíteni. Ettől még szorongóbbá vált, majd még rosszabbul ment minden – a kör bezárult.

Egy fiatal orvos azonban felfigyelt a nyúzott férfira, és türelmesen kérdezgette, míg végül megszületett a vallomás: impotens vagyok! A doki egy pszichológus-szexológushoz küldte el, aki néhány beszélgetés után rá tudta venni Ferencet, hogy beszéljen erről a feleségével. Feleslegesen titkolózik előtte – mondta a szakember –, a neje úgyis tudja, hogy baj van. Ez hatott, hosszas rákészülés után „megszólaltak a némák”, s a feleség boldogan zokogva omlott a már elhidegült férje nyakába. A pszichológus által javasolt módszerrel haladva, szinte újra kezdték szexuális életüket, s Ferenc régi ereje néhány hónap múlva visszatért.

Kapcsolódó fórum:$$f1089$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top