A szerelem gyümölcse – nélkül III.

2008. 04. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

De mi van akkor, ha ez nincs így?

Cikluszavart sok dolog okozhat. Lehet az cukorbetegség, pajzsmirigy működési zavar, de okozhatja petefészek működési zavar és stresszes, egészségtelen életmód is. Persze mondani könnyű, hogy ne stresszeljünk, mikor már attól is ideges lesz a nő, ha közlik vele, hogy meddő. Ilyenkor ember legyen a talpán, aki higgadt tud maradni. Vagy amikor a főnök olyan határidőkkel riogat, hogy képtelenség betartani.

Stresszelni, valljuk be, mindenen tudunk. Vannak módszerek, amik oldják a stresszt, segítenek leküzdeni, de nehéz többet mozogni, vagy nyugodtabban élni három műszak, vagy négy állás mellett. Az egészséges életmód pedig alapvető már a mai világban, hogy ne károsítsuk jobban a szervezetünket, mint a környezetünk. A dohányzás persze teljes mértékben kerülendő, mert károsítja a sejteket, köztük a petesejteket is.

A cikluszavart, könnyű felismerni. Ha 21 és 36 nap között valamikor megjön a havi, akkor rendben van. Akkor van probléma, ha ezt a határt túllépi, vagy el sem éri. Ekkor már gyanakodhatunk arra, hogy a peteérés kimaradozik – ami, ugye, elengedhetetlen ahhoz, ha gyereket szeretnénk.

De a szakemberek szerint ne várjunk egy évet, ha nem jön a baba, hanem még a tervezett terhesség előtt érdemes egyszerű vizsgálatokkal tájékozódni a termékenységi állapotról, arról hogy van-e rendes peteérés, és normális-e a leendő apa spermaszáma. Ez már egy nagyon tudatos gyermekvállalás kiindulópontja. Az életünket ma már minden formában tervezzük, szervezzük. Miért ne lenne ez másképp a gyerekkel is? A legtöbb pár megvárja, amíg összejön minden, ami egy gyerek ellátásához kell, egy jó környezet, ahová szeretettel várják. A tudatosság, segít abban, hogy kevesebbet kelljen várni a babára, és felkészüljenek arra, hogy esetleg nem lesz olyan könnyű összehozni a terhességet.

A cikluszavarok kezelése általában gyógyszeresen megoldható. Hormonvizsgálat is készül ilyen esetekben, mert személyenként más és más probléma áll a cikluszavar mögött. Ezt ultrahangos vizsgálatok is követik, mert meg kell nézni a peteérést is. Ezek a kezelések sok nőt megviselnek, mert nem jó mindig orvoshoz járni, és figyelni, hogy minden rendben legyen.

És folyamatos a félelem, nehogy megint valami balul süljön el. Egy meddő nőnek ráadásul találkoznia kell környezetével is. Látja a környezetében élő párokat, akiknek első próbálkozásra sikerül. A parkban tavasszal megjelenő babakocsis mamákat, akik arról fecsegnek, hogy melyik baba mennyit eszik, és hogy átalussza-e az éjszakát. Ő pedig reménykedik, hogy talán neki is sikerülni fog.

Kapcsolódó anyagok:

$$334$$

$$349$$

$$425$$

Kapcsolódó fórumok:

$$f120$$

$$f919$$

$$f208$$ 

 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top