A fröccs napjai Győrben

2010. 09. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nevezhetjük bárhogy, fröccsnek, spriccernek, bor és szóda elegyének, mindenki tudja, miről van szó. 1842 óta van jelen a köztudatban és a poharakban, hűsít, üdít, a bor erősségét kellemesen enyhíti, így nem meglepő, hogy dicsőségének akár egy teljes fesztivált is szentelnek és gasztronómiai különlegességek, kulturális ínyencségek sorába állva Fröccs Napnak örvendhetnek az emberek.

Győrött a VI. Fröccs Napokra és az I. Amatőr Művészeti Fesztiválra várják azokat az érdeklődőket, akik a hűs ital kortyolgatása mellett a kulturális élményekre is vágynak. Nem áll távol egyik a másiktól, hiszen Krúdy, Tersánszky-Józsi Jenő, Márai Sándor is fröccsel oltotta szomját, sőt szép magyar nevét is Vörösmartytól kapta, aki nem mellesleg Fóti dal című költeményében is említésre méltatta: „… fölfelé megy a borban a gyöngy.”

A fröccs hódító útja során kultuszital lett, melyet ma már számtalan arányban kevernek, ez alapján ezerféle névvel illetnek: fütty, tréfa, bivalycsók, mafla, bakteranyós, polgármester, házmester, hogy csak a legérdekesebbeket említsük. Vendéglátó legyen a talpán, aki valamennyit ismeri!  Mivel tanulni sosem késő, így a szeptember 24-től október 2-ig megrendezésre kerülő Fröccs Napon biztos kiegészíthetők lesznek a hiányos ismeretek, hiszen itt a fröccs valamennyi változatával megismerkedhetnek a vendégek és jó koncertek mellett akár mindegyiket végig is kóstolhatják!

A rendezvényen többek között a Somlói Bor- és Pálinkalovagok avatására is sor kerül, a likócsi dalkör előadásában pedig bordalok csendülnek fel, melyek kiváló hangulatot teremtenek a jó minőségű borokból készült fröccsök kortyolgatásához. A Fröccs Napokon többek között fellépnek még a Rozmaring német nemzetiségi kórus előadói, a Cimborák citeraegyüttes, illetve a Gyárvárosi Daloskör is, énekükkel, zenéjükkel talpalávalót szolgáltatva az ifjabb és idősebb generációnak egyaránt. Akik egész nap bírják szusszal, esténként több koncerten is levezethetik a felgyülemlett energiákat, többek között a Loyd Egylet, az Akkordeon és a Transfolk együttes koncertjén mozgathatják meg a végtagjaikat és tekerhetik a csípőiket, természetesen a teljesség igénye nélkül. A szervezők a tánctudás hiányát nem fogadják el kifogásnak, hiszen a Winners Elements hip-hop műsorán már az első napon elleshetik a lépéseket a jókedvű fröccskedvelők! Ezután már csak a saját koreográfiába illesztés van hátra, és indulhat a több napon át tartó spricceres ereszdelahajamat!

Az október 2-ig tartó programsorozat és a VI. Győri Fröccs Napok teljes programját ITT tekinthetik meg az érdeklődők.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top