Fizetni kell januártól az RTL Klub műsoráért

2010. 09. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az egyik piacvezető magyar kereskedelmi csatorna januártól csak előfizetőknek lesz elérhető a kábeltelevíziós és parabolaantennás rendszerekkel. Az RTL Klub ugyan nem közvetlenül a nézőktől, hanem a kábelszolgáltatóktól és az Antenna Hungáriától kér majd díjat a sugárzásért, viszont a megszabott ár olyan magas, hogy a szolgáltatók kénytelenek lesznek továbbhárítani azt a lakosságra.

Róbert Ákos, az eddig ingyenesen elérhető csatorna vezérigazgató-helyettese azt nyilatkozta a HVG magazinnak, hogy az utóbbi években drasztikusan (30 százalékkal) csökkentek a reklámbevételeik, ezért az eddigi üzleti modellt a továbbiakban nem lehet fenntartani. A januártól életbe lépő előfizetési díjakból komoly nyereségre számít az RTL klub, ami kipótolná a financiális hiányt. Az RTL klub ráadásul a saját érdekeltségébe tartozó egyéb csatornákat (Cool, Sorozat+, stb..) is helyzeti előnybe hozná ezzel, mert az előfizetési díjhoz kapcsolná ezeknek az elérhetőségét is.

A kábelszolgáltatóknak a beharangozott új rendszer elsősorban a magas listadíj miatt nem tetszik: előfizetőnként 490 forint plusz ÁFÁ-t kérne az RTL Klub. (Ez a teljes listaár: a nagy a tételben rendelő – sok nézőt hozó - szolgáltatók ebből kaphatnak kedvezményt.) A kábeltársaságokat érintő másik kellemetlen pont viszont éppen ehhez a kedvezményhez kötődik: ugyanis akkor kaphatnak jelentős kedvezményeket, ha az RTL Klub csomagjának más csatornáit is beleveszik az alapcsomag sugárzási rendjébe. Ez kiszoríthat más, népszerűbb televíziós csatornákat.

Az RTL Klub egyelőre nem adta ki partnereinek a hivatalos közleményt, amelyben a díjszabásról tájékoztatná őket, ezért sem a UPC sajtóigazgatója, sem az Antenna Hungária illetékese nem nyilatkozott várható lépéseikről.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top