Gyógynövények nagyi kertjéből

2010. 09. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Már az ősember is megtapasztalta, hogy egyes növények igen ártalmas, mérges anyagokat tartalmaznak, más növények meg olyan anyagokat, amelyek bizonyos betegségek esetén gyógyító hatásúak.

Időtlen idők óta használja az ember a gyógyító növényeket, sőt újabban termesztik is. Ma már a nagyon veszélyes növények mérgét is fel tudjuk használni a gyógyításra, de természetesen csak megfelelő előkészítés után és csak az orvos alkalmazhatja. Ilyen például a kokain, a kinin, az atropin, stb. Hazánkban is vadon teremnek ilyen nagyon mérges növények, de ezeket is gyűjtik, s igen sokat szállítunk a gyógyszergyárak részére. Ilyen a nadragulya (tropa belladonna), a maszlag (Datura Stramonium), a beléndek (Hyosdyamus niger), az orvosi kálmos (Acorus calamus). Hazánkból sok ilyen növényt visznek ki külföldre, különösen a nadragulyát. Közvetlenül gyógyító hatású növényeink a következők. Meg kell jegyeznünk, hogy ezek legnagyobb része népi orvosság és nem túl hatékony, de egyesek valóban nagyon hasznosak.

Hársfavirág: A belőle főzött tea izzasztó hatású, ezért meghűlés esetén jó szolgálatot tesz.

Borsos menta: Ennek teája is izzasztó hatású, és üdítő.

Fodormenta: Olyan, mint a borsos menta. Ebből is nagy kivitelünk van, s a magyar fodormenta (Mentha piperita) a legjobb az egész földön.

Erdei mályva (papsajt): Teája köhögéscsillapító.

Zsálya: Hajtásaiból főzött teáját száj- és torokvíznek használják.

Orvosi székfű (kamilla): Teája az idegeket nyugtatja, a gyomor- és bélfájdalmakat csillapítja, sőt a torokgyulladást is enyhíti, ha öblögetünk vele, és még a szemgyulladást is gyógyítja borogatásként. Ilyenféle célokra az orvosok is rendelik.

Cickafarkfű: Gyomorerősítő.

Ezerjófű: Magas keserűanyag tartalma miatt a gyenge gyomrúaknak hasznos gyógyszer.

Bodza: Virágjának teája igen erős izzasztó, ezért jót tesz annak, aki fázott. Ráadásul az íze is finom, ami a gyógynövények között ritkaság.

Kankalin: Teája idegesség, szédülés és görcsök ellen hatásos.

Lándzsás levelű útifű (Útilapu): Füzéres virágzatának és leveleinek forrázata jó nyákoldó, azért hurutos bántalmak esetén használ.

Kakukkfű: Teája nagyon jó gyógyszer a szamárköhögés ellen. Izzó parázsra szórva jó szagú, de csípős füstöt ad, ezt használják nálunk a szúnyogok kifüstölésére.

Lúdpázsit, vagy pipehúr: Teáját a nép szívesen használja bélhurut esetén. Az igazi teát pótló magyar teáknak fontos alkatrésze.

Szagos müge: Teája izzasztó és erősítő.

Veronikafű: Teája szintén a légzőszervek betegségei ellen jó. Timsó hozzáadásával igen jó száj- és torokvizet készíthetünk belőle.

Csipkerózsa, vagy vadrózsa: Érett vörös bogyóját lekvárnak is befőzik, s nagyon egészséges, mert sok A- és C-vitamint tartalmaz. Teának is lefőzik, s mint ilyen, vesetisztító hatású.

Kökény: Fehér virágaiból anyagcsere-fokozó teát főznek. Apróbb levelei a teapótló teákban használatosak.

Ökörfarkkóró, vagy királygyertya: A legfontosabb gyógyító növényeink egyike, fontos orvosságot készítenek belőle, de ezt csak orvosi rendeletre szabad használni.Hazánk ebből komoly mennyiséget exportál.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top