A gyermek alvása - Dédanyáink írták

2009. 01. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A csecsemő az első napokban úgyszólván az egész napot átalussza, második és negyedik életéve között 14 órát is alszik egy gyermek. Hat éves korig a gyermeknek az alvás szükséglete 12 óra, 12 éves korig 10 óra, 20 éves koráig 9 óra.

Amint látjuk, a nap 24 órájának nagy részét tölti be az álom, nem közömbös tehát, milyen higiénikus viszonyok között tölti el ezt az időt, és hogyan alszik a gyermek.

Erre a hosszú és fontos élettani jelenségre, amelynél a szervezet nemcsak, hogy megpihen, hanem egyszersmind fejlődik, növekszik, és erősödik, a gyermeket kellően elő kell készítenünk.

Említettük már, hogy a gyermeket célszerű az esti alvás előtt megfürdetni, de legalábbis langyos vízzel lemosni, hogy tisztán, nyitott pórusokkal feküdjék az ágyában. Ugyancsak tiszta vízzel száját is ki kell öblíteni, a nagyobb gyermek gargalizáljon is, a kisebb egy-két korty vizet iszik.

Ezáltal a szájában esetleg visszamaradt ételmaradékokat, amelyek ott rothadnának, bomlanának, eltávolítjuk. Ez által a fogakat a romlástól óvjuk, a különböző fertőző dolgokat eltávolítjuk, meggátoljuk, hogy a mandulák lobosodjanak, duzzadjanak, túltengjenek. Az esti szájmosással a gyermekeket sok torokbajtól, huruttól, betegségtől menthetjük meg.

A gyermek ruházata éjjel egy hosszabb – bokáig érő – puha porózus ing, ez kerüljön a testére. Takarónak nagyon nehéz dunyhát használni ártalmas. Dunyha alatt a gyermek izzad, testpárolgása meg van gátolva, és végül az állati eredetű toll, a párát, a gőzt magába szívja, és ronthatja a gyermek közvetlen közelében lévő levegőt.

Takarónak legcélszerűbb egy könnyű pokróc. Az ágy keményen legyen vetve, a feje alá kicsi párna kerüljön (esetleg tengeri fűvel töltve) elegendő. Lefüggönyözött bölcsők, és ágyak ártalmasak lehetnek. Az ilyen lefüggönyözött helyen a levegő megújítása meg van nehezítve, a gyermek az elhasznált levegőt szívja be, és gyakran súlyos bántalmak keletkezhetnek ezen oktalanságból.

Lehetőség szerint a gyermek aludjon áprilistól októberig nyitott ablaknál. Október után lefekvés előtt egy 10 perces szellőztetés lesz a legkevesebb, amit a gyermek egészsége megkíván.

Elhasznált, rossz, vagy dohányfüstös levegőben nagyon rossz a gyermeknek aludnia! Alvás közben a lélegzetek mélyebbek, a szénsav leadás és a tüdő gázcseréje nagyobb. Nyitott ablaknál alvó gyermekek reggel üdén, friss, kacagó jókedvvel ébrednek, rossz levegőben álmosak, bágyadtak, szemük karikás, arcuk sápadt, beesett.

Álmából a gyermeket nem szabad felébreszteni! Vannak hosszabban alvó gyermekek. A szervezet minden esetre tudja, hogy miért kell a gyermeknek tovább aludnia. Ahogy a gyermek felébred, rögtön ki kell venni az ágyból. Főleg nagyobb gyermekeknél kell ezt szigorúan betartanunk, ahol a hosszabb fekvés az ágyban különböző rossz szokásokra csábítja a gyermeket.

A gyermek üres gyomorral ne feküdjön le. Vacsorája legyen nagyon könnyű, de legalább két órával előzze meg a lefekvést. Az emésztés munkájával megterhelt gyomorral a gyermek tökéletlenül alszik. Álma nyugtalan, felületes. Reggel rosszkedvűen, sápadtan, álmosan, beesett szemmel ébred. Az ilyen álom nem lesz a valódi és a gyermek fejlődését, egészségét, nagy fokban hátráltatni fogja.

Ügyeljünk arra, hogy lefekvés előtt a gyermek a rendes napi székletét elvégezze. Bélsárral telt belekkel nem jól alszik a gyermek. Nagyobb gyermekeknél a lefekvés előtt, esetleg az ágyban való olvasás nagyon ártalmas, és pedig úgy a szemre, mint az idegrendszerre is.

Kapcsolódó anyagok:

$$2325$$

$$2365$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top