A kényszerképzet

2010. 02. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Akik így gondolkodnak, legtöbbször kényszerbetegségben szenvednek. A kényszerbetegség a kényszergondolattal (onszesszió) indul útjának, majd következik az erre adott válasz a kényszercselekvés (kompulzió). Ezért is nevezik obszesszív-kompulzív betegségnek. A betegség lényege hogy a személy tudatába olyan gondolatok és képek furakodnak be, amelyek szorongást váltanak ki. A betegek nagy része tisztában van azzal, hogy indokolatlan szorongásaik miatt váltódnak ki a cselekvések, de hiába tudják, legyőzni nem képesek. Titkolóznak, nehogy kiderüljön bizarr cselekedetük, emiatt még jobban elmélyül bennük a szorongás.

Ez a szorongásos betegség nem pszichotikus állapot, azaz a beteg nem veszíti el a valósággal a kapcsolatot, és gyógyszeres kezeléssel egybekötött viselkedésterápiával korlátok között tartható. Ezek a gondolatok nagyon változatosak, akár bizarrak, esztelenek, vagy félelmetesek is lehetnek. Ezután következik a kényszercselekvés, amivel enyhíteni lehet a képzeteket. Igazán vékony a határ a normalitás és a beteges kényszergondolatok között. Előfordulhat, hogy túlhajszoltság, túl sok stressz esetén egészséges embernél is jelentkeznek a kényszeresség tünetei. Viszont e mögé nem bújhat senki, mondván, hogy csak átmeneti a kényszeres érzete, mert magától elmúlni nem fog.

Akkor válik komollyá a betegség, ha a személy napi egy óránál többet foglalkozik kényszercselekvésével. Gyakran már serdülőkorban jelentkeznek a tünetek, de nem ritka, hogy egy nagyobb stresszhullám indítja el a kényszeres gondolatok gyarapodását. A depresszió gyakori tünetnek nevezhető a kényszerességnél. Emellett pánikbetegségek, fóbiák is kapcsolódhatnak hozzá.

Gyakori kényszergondolatok:

-         a tökéletességre való törekvés

-         a rendmánia, tisztaságmánia

-         félelem a szennyeződésektől

-         félelem a különböző betegségektől

-         félelem az agressziótól és az erőszaktól

A kényszerbetegség egész életen át tarthat, amit kényszercselekvések sora követ. A rituálissá vált cselekvést nem tudja a személy abbahagyni. Felfogja, hogy nem kellene ezt tennie, mégsem tud leszokni róla, rögeszméjévé válik. Rögeszmés viselkedésnél önmagában véve logikus cselekvés történik. Nem tudja megállni az illető, hogy ne végezze el azt.

Gyakori kényszercselekvések:

-         állandó kézmosás, mosakodás

-         mosás, takarítás

-         a környezetében lévő dolgok kínosan precíz elhelyezése

-         gyűjtögetés, legyen ennek tárgya akármi

-         más cselekvéseinek lemásolása

-         szemöldök-, hajtépés

A támogató családi légkör nagyon fontos, sokat segíthet a javulásban a kezelések mellett. Az ilyen embert nem szabad pszichésen betegnek tekinteni. Aki sem magának, sem másnak nem okoz kárt rögeszméjével, azt a személyt környezetének és embertársainak tolerálni és befogadni illik.

- Torma Tímea -



Szerző

donna.hu



Scroll to Top