A kutyasétáltatás haszna

2010. 06. 09.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A kutyánk általában tökéletes vonalakkal bír, és nem azért, mert órákat töltött a konditeremben vagy pedig nem volt hajlandó a süteményekből bezabálni - azért ideális a testsúlya, mert vigyázunk arra, hogy mit eszik és rendszeres testmozgást biztosítunk neki a napi több alkalommal való sétáltatás során. Úgyhogy a legközelebbi alkalommal, amikor úgy érezzük, inkább lustulni volna kedvünk a kutyasétáltatás helyett, vegyük figyelembe a következőket:

1. A kutyák is felszednek felesleges kilókat, mint az emberek

Ahogy az emberek is hozzászoknak ahhoz, hogy egyre többet esznek és kevesebbet mozognak, elkezdenek rakódni a kilók - pontosan így járhatnak kedvenc háziállataink is. Az orvosok szerint mind az embereknél, mind a kutyáknál szinte azonos egészségbeli komplikációk lépnek fel a túlsúly következtében: szívbetegségek, cukorbetegség és a rák kialakulásának is nagyobb lesz az esélye.

2. Biztosítsunk egészséges életmódot

Mint gazdáknak, a mi felelősségünk biztosítani állataink számára egy egészséges életstílust, amelybe beletartozik az, hogy naponta három alkalommal 15-20 percnyi mozgásban részesítsünk kedvencünket. Ha csak egy fadarab dobálásával múlatjuk az időnket, az sem rossz, de mind a kedvencnek, mind a gazdinak előnyösebb, ha közös sétával teljesítik a napi mozgásadagot.

3. A legjobb edzőtárs

A kutyánk egészen biztosan nem utasít vissza egy sétát, teljesen mindegy, éppen az év melyik napján és melyik napszakában teszünk ajánlatot. Nem lehet pótolni azt az ugatóversenyt és örömtáncot, amit a kutyánk lejt, ha megsejti azon szándékunkat, hogy sétálni visszük őt - arról nem is beszélve, hogy ha esetleg mi "feledkeznénk meg" a sétáról, mit megtesz annak érdekében, hogy feltápászkodjunk a hátsó felünkről és elvigyük őt világot látni.

4. Nézzük a világot kutyaszemeken keresztül

A külvilág a tökéletes helyszín arra, hogy kutyánktól tanuljunk. Ha odafigyelünk rájuk, akkor megtudhatjuk a következőket:

• hogyan kell a reggelt kitörő örömmel üdvözölni • kíváncsinak lenni a környezetünkre • megismerhetjük szomszédjaink igazi személyiségét - mind a két-, mind pedig a négylábúakét

5. Vonuljunk ki a konditeremből és tegyük át székhelyünket az utcára

Aki nem szereti a konditermek világát, viszont nem akarja kihagyni a napi edzés lehetőségét, azoknak érdemes a sétálás mellett dönteni. Adjunk a sétálás mellé apró adagokban egy kis kocogást is, melynek segítségével percenként kétszer annyi kalóriát égethetünk el.

Ha valaki szereti a kutyáját, az a legkevesebb, hogy bármit megtesz kedvence érdekében. Az egészségét - és ugyanakkor a mi egészségünket is - megőrizni még mindig apróság, cserébe a végtelen szeretetéért és kitartó hűségéért, amellyel nap mint nap megajándékoz bennünket.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top