A legjobb kardio edzések

2010. 06. 08.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A mozgás jótékony hatásai

Egy torontói fitnesz specialista szerint az aerobik az egyik legjobb módja a szívbetegségekkel való harcnak. "Ha elérjük és próbáljuk megtartani a megfelelő súlyt, azzal kalóriát égetünk, csökkentjük a vérnyomást, növeljük a szív teljesítőképességét, ami azt jelenti, hogy egy szívveréssel több vért pumpálunk át a szíven, azaz kevesebb ideig van pihenő állapotban, kisebb a nyomás, így csökkenti a lerakódásokat az artériákban."

A testmozgás továbbá élvezetes is – állítja Dr. Bob Haennel, az Alberta Egyetem professzora és a rehabilitációs karon a fizikoterápia vezetője. "Mikor bármilyen testmozgást végzünk, tehát sétálunk, úszunk, biciklizünk, utána általában sokkal jobban érezzük magunkat.” – magyarázza a professzor.

A neked való testedzés

A legfontosabb, hogy találd meg a neked legmegfelelőbb testmozgást, amit élvezel is.

1. Séta/futás: ezek a legnépszerűbbek. A gyaloglás nem igényel semmilyen speciális felszerelést, valamint szívbetegeknek is megfelelő - állítja Haennel professzor. Télen elég, ha csak egy sétálóutcán végigmész vagy körbejárod a lakótelepet – a hely egyáltalán nem számít, a lényeg, hogy folyamatos legyen a mozgás. A futással kétszer annyi kalóriát égetsz el, de ez sokkal megterhelőbb az ízületeidnek. "Vedd meg a lehető legalkalmasabb futócipőt” –  javasolja a professzor, - "Olyan boltban vásárolj, ami tökéletesen megfelel a te sportodnak, ill. a tevékenységnek, amit űzöl."

2. Úszás: "Ez az egész testet igénybe vevő testedzési forma, tehát izmosabb leszel és az állóképességedet is javítja," - nyilatkozza Haennel. "Ha súlyproblémáid vannak, ez egy megfelelő kezdő sport, mivel nem terheli úgy meg az ízületeket. Szintén jó alternatíva az ízületi gyulladásban vagy bármilyen ortopédiai problémában szenvedőknek.”

3. Ugrókötél: Ez a szintén kis költségvetésű és helyhez nem kötött mozgásforma igen jó kondíciónövelő, ám megterhelő lehet a talpnak, bokának, térdnek, de még a hátnak is. Hatékony edzés, de ha valakinek ortopédiai problémája van, akkor nem javasolt az ugrókötelezés.

4. Biciklizés/spinning: "Mindenkire jótékony hatással van a biciklizés, akár benti, akár kinti edzésről legyen is szó. Egy spinning óra keretében te határozod meg a tempód és az ellenállást is beállíthatod. A szabadban történő bringázás edzés és kikapcsolódás is egyben, könnyen beépítheted a napi rutinodba, ha például a munkahelyedre biciklivel mész. A szobabiciklik esetében a saját otthonodban edzhetsz, nyugodtan, kényelmesen, és érdemes a biciklit a tv vagy magnó közelébe állítani, hogy valami lekösse a figyelmed. Egy ventillátort is tehetsz a közelbe, hogy mozgassa a levegőt."

Legyél fitt

Az a legjobb, ha találsz egy olyan sportot, amit be tudsz illeszteni a mindennapi életedbe. Tűzz ki egy olyan időpontot a napodban, ami neked a legmegfelelőbb, és lassan, fokozatosan eddz. Javasoljuk, hogy te magad szervezd meg az edzésprogramod, és tartsd is magad hozzá: Gyakoriság: heti 3-5 alkalom

Intenzitás: eddz keményen ahhoz, hogy elérd a kitűzött szívverési arányt, de még tudj beszélni. (Vond ki 220-ból az életkorod ahhoz, hogy megkapd a maximális szívverési rátát.) A kitűzött szívverés percenként legyen 60-80, maximum.

Időtartam: 30-60 perc

Ami a biztonságot illeti:

Amennyiben egészségügyi problémád van, nem mozogtál már egy ideje, túlsúlyos vagy, esetleg középkorú, ill. idősebb korosztályhoz tartozó, mindenképpen konzultálj az orvosoddal, mielőtt komoly edzésbe kezdesz. Ha bizonyos mozgásformákkal kapcsolatban van kérdésed, akkor fordulj egy fitnesz vagy életvezetési tanácsadóhoz. Mindig kezdj 5-10 perces bemelegítéssel. Ez lehet akár a rendes gyakorlat végzése is lassított tempóban, mivel már ezzel is megindul a véráramlás az izmokba. Viszont levezető nyújtást is tartalmazzon a mozgássorozat. Úgy építsük fel a gyakorlatokat, hogy legyen ideje a szervezetnek visszanyerni az erejét.

"Mindig figyelj a testedre!" - javasolja Haennel. "Ha úgy érzed, nem vagy elég fáradt, akkor valószínűleg nem csináltál eleget a gyakorlatból. Viszont ha teljesen kifárasztottad magad, vagy esetleg még fájdalmaid is vannak, valószínűleg túl keményen edzettél. "

Taktika hosszútávra: A legjobb módja annak, hogy ne add fel az edzést, ha másokat is bevonsz – a párod, gyerekeid, a kutyád. Ha más is tőled függ, nem túl valószínű, hogy kihagysz egy edzést. Ráadásul így szociális tevékenységet is végzel, ami élvezetes is.  Állíts fel realisztikus célokat, készíts edzéstervet, és kezeld úgy az edzést, mint bármilyen más fontos programot. Ha szünetre van szükséged, pihenj. Csak még frissebb leszel a mozgáshoz.

Szakértők szerint, ha problémád van a vérnyomásoddal, koleszterinszinteddel, cukroddal vagy bármi egyébbel, a mozgás jótékony hatással van ezekre. Az egészséges emberek számára fontos, a beteg emberek számára viszont még fontosabb, hogy aktívak legyenek.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top