Strandolunk?

2010. 06. 08.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ha szerencsés vagy és elég óvatos, akkor szépen lebarnult bőrrel. Rosszabb esetben valamilyen gombával, esetleg lábgombával vagy vírusos szemölcsökkel.

Jó, ha tudjuk, hogy a lábgombásodás megelőzhető és gyógyítható.

Különösen nyáron fontos, hogy lábunkat többször is megmossuk, és lábfejünket, lábujjközeinket alaposan töröljük szárazra és hintőporozzuk be. Mindenképpen szerezzünk be a gyógyszertárban lábgombásodás elleni ecsetelőket, hintőporokat. Ezek megakadályozzák a láb izzadását, és ezzel együtt a lábgombák megtelepedését is. Különösen fontos lenne előre kezelnünk lábunkat, mielőtt strandra vagy uszodába mennénk.

Nagyon fontos, hogy az uszodában vagy a strandon mindig viseljünk papucsot, lehetőleg ne járjunk mezítláb. Csak a saját papucsunkba lépjünk, ne hordjuk még családtagjaink papucsát sem. Ugyanez vonatkozik a törölközőre is. Lehetőség szerint lábunknak tartsunk külön lábtörlő törölközőket.

Manikűr, pedikűr felszerelésünket, a fürdőszobánkban a csúszásgátlót és a fürdőkádat rendszeresen fertőtlenítsük.

A lehető leghigiénikusabb, ha eldobható körömreszelőt használunk, és ezeket lehetőleg csak egyszer használjuk.

Ha a legnagyobb óvatosságunk ellenére mégis felmerül a gyanú arra, hogy esetleg körömgombánk van, inkább forduljunk bőrgyógyászhoz, mert a helytelen önkezeléssel akár komolyabb kárt is okozhatunk magunknak. Ma már nagyon hatásos szerek állnak az orvosok rendelkezésére, amelyek nem csak külsőleg, hanem belülről kifelé hatnak, felhalmozódnak a beteg körmökben, és elpusztítják az ott lelhető gombákat.

Az uszodákban, strandokon sajnos nem csak körömgombákat szerezhetünk be, hanem vírusos szemölcsöket is. Ezek leggyakrabban a lábunkon és a kezünkön jelennek meg, és nagyon gyorsan szaporodnak. Színük halványsárgás vagy szürkés, kiemelkednek a bőrből, egyértelműen felismerhetők. Fertőzők , de sokszor maguktól is elmúlnak. Ha gyorsan meg akarunk tőlük szabadulni, akkor mindenképpen szakorvossal távolíttassuk el őket magunkról.

Sajnos más hasonlókat is gyakran elkaphatunk a strandokon vagy az uszodában. Vírus okozza a nyakon vagy a hónaljunkban lévő kötőszövet jóindulatú bőrdaganatát, amit sokan szemölcsnek vélnek. Ha bármilyen „növedéket”, sárgásbarna, barna vagy fekete színű elváltozásokat találunk magunkon, azonnal forduljunk bőrgyógyászhoz.

Ki ne szeretné, hogy olyan legyen nyáron a sarka, mint a baba popsija?

Talpunk zsírpárnája fogyóeszköz, évszámaink növekedésével egyenes arányban fogy a sarkunkról. Lábunk az így eltűnő kis párnácskákat természetesen vastagabb bőrrel próbálja pótolni.

Elkerülhetjük, hogy berepedezzen a sarkunk, ha párnázott, puha talpú cipőben járunk, lehetőleg olyan cipőben, aminek a sarokrésze vályúszerűen van kialakítva.

Sok hölgynek komoly problémát okoz, hogy nyáron jobban kiszárad a lábfeje. A strand időszakban sokkal többször kellene lábunkat gyógyteában áztatni. Minden alkalommal tüntessük el a legapróbb bőrkeményedést is a lábunkról, és vastagon kenjük be lábfejünket a kedvenc lábápoló krémünkkel. Célszerű ezeket este, lefekvés előtt elvégezni. Ilyenkor húzzunk rá fehér pamut zoknit és aludjunk egy jót.

Megakadályozhatjuk a bőrkeményedések kialakulását akár masszázzsal is. Ezzel nemcsak a vérkeringésünket javíthatjuk, hanem meg is gátoljuk a bőrkeményedések képződését.

Nagyon hasznos a rendszeres testmozgás. Hetente egyszer legalább 2-3 kilométert kellene futnunk, és naponta legalább fél órát egyfolytában gyalogolnunk.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top