A legveszélyesebb vegyület a világon

2008. 04. 17.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hogy mindezek után mi ez a nagyon titkos anyag? Mindjárt megmondom, de előtte hadd meséljek egy történetet. Ha jól emlékszem, ez egy Arthur Conan Doyle novella témája volt, de mérget nem vennék rá. Valamikor a 20. század elején, vagy a 19. század végén London vízkészletét veszély fenyegeti. Ugyanis elloptak egy újonnan kikísérletezett vegyi anyagot, mely vízbe jutva katasztrofális következményekkel járhat a teljes lakosságra. A hajsza elindul, hogy megakadályozzák hőseink a tragédiát, de nem járnak sikerrel. A merénylőnek sikerül a várost ellátó vízhálózatba juttatni az anyagot. És akkor…

Nem, London lakosai nem halnak meg egy pohár csapvíz után, bár sokan másra sem vágynak néhány órával később. Ugyanis furcsa igazmondási láz lesz úrrá az egész városon. Az addig jól leplezett titkok, vélemények, hazugságok mind felszínre kerülnek. Szülő fordul gyerek ellen, ember ember ellen, és ember Isten ellen. Persze ez nem is olyan furcsa, leszámítva, hogy egy egész várossal történik mindez az igazság miatt.

Vajon mi lenne, ha egyszer „véletlenül” egész mai civilizációnk áldozatul esne egy igazságszérum hatásának? Túlélnénk ezt a vegyi katasztrófát? Egyáltalán van joga bárkinek is folytonos igazságmondásra kényszeríteni másokat egy olyan világban, ahol már szinte létezni sem lehet, ha képtelenek vagyunk a kisebb hazugságokra, igazság elferdítésére?

Ez erősen morális kérdés, melyet a legnehezebb megválaszolni, hisz mindenki tudna jó néhány olyan szituációt felsorolni, mikor igenis szeretne élni ezzel a fegyverrel. De ne felejtsük el, hogy az igazság igenis fegyver. Méghozzá kétélű! Mert nem csak azt sebesítheti meg, akinek el kell mondania az igazat, hanem azt is, aki meg akarja azt tudni.

Jean Marie Salaun, francia biokémikus, néhány éve felfedezett a rozs héjában egy olyan alkaloidot, mely az emberi agy „igazságközpontját” stimulálva, az embert igazságmondásra készteti. Persze ez nem a legelső igazságszérum, ami ma már számunkra ismeretes, de a legkönnyebben hozzáférhető formája. Ez a felfedezés, talán „gyógymód” lehetne a krónikus hazudozók számára, de mi van akkor, ha ez a találmány is az emberiség ellen fordul? Ugyanis, ha mélyen magunkba nézünk, mind találunk olyan titkokat, melyeket senkivel sem szeretnénk megosztani, legyenek azok jók, vagy rosszak.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top