Istennő vagy! De melyik?

2008. 04. 17.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egyikünk számára sem újdonság, hogy a nőkkel szembeni elvárások nemcsak megsokasodtak az elmúlt években, de olyan szerepeknek kell megfelelnünk – a társadalmi elvárások vagy „saját belső vezérlésünk” miatt –, amelyek sokszor ellentétben állnak egymással. Már dédapáink is olyan nőre vágytak, aki egyszerre jó feleség, gondoskodó anya és szenvedélyes szerető. Mára már ez sem elég, önálló, önmegvalósító nőnek is kell lenned. Az, hogy melyik szerepkört érzed igazán magadénak, attól függ, melyik istennő dominál a személyiségedben.

A kilencvenes évek végén jelent meg J. Bolen Bennünk élő istennők című könyve, amely szerint a görög istennők jellegzetes viselkedésmintákat hordoznak, és különböző arányban keveredve, megnyilvánulnak minden nőben. A hét istennő három csoportba sorolható: A szűz istennők lelkünknek azokat a részeit képviselik, amelyet egyetlen férfi sem vehet birtokába, mert ezeknek a lélekrésznek nincs szüksége férfira. A szűz őstípusú nő saját elvárásainak megfelelően akar élni, nem törődve a mások véleményével. A sebezhető istennők a nők kötődési igényét fejezik ki. Az ilyen típusú nők, nagyon érzékenyek a másik ember érzéseire, vágyaira, elvárásaira, emiatt gyakran válhatnak függővé, kiszolgáltatottá. A harmadik csoportban egyetlen istennő található, az úgynevezett alkimista istennő, akiben összeforr a befogadás és a behatolás képessége. Hatására a kevésbé értékes anyagból is arany válik, kreatív energia szabadul fel. Az ilyen nő kapcsolatban is képes megélni a szabadságot. Ismerkedjünk most meg velük és magunkkal!

A szűz istennők

Artemisz a vadászat és a Hold istennője, a fiatal vadállatok és a fiatal lányok védelmezője. Ez az archetípus adja a nő önállóságát, igazságérzetét, céltudatosságát, a női összetartozás érzését. Érdekes megemlíteni, egy tudományos kutatás szerint ez az őstípus a magyar nőkből csaknem teljesen hiányzik. A nőtársainkkal való szolidaritás hiányával magyarázható, hogy a hazánkban a nőmozgalmak, nőszervezetek nem bírnak társadalmi erővel.

Athéné a bölcsesség, a női mesterségek és a stratégia istennője. Az Athéné-típusú nő gyakorlatias, jól megállja a helyét a férfiak világában, szövetséget köt velük, de nem válik tőlük függővé. Jellemző rá a ravaszság, érzelmi távolságtartás és gyakran az empátia hiánya is. Manapság a munkaerőpiacon való érvényesülés feltétele a hagyományos női minták háttérbe szorítása, így egyre inkább előtérbe kerül Athéné, különösen a fiatalabb nők körében. Sőt, manapság legsikeresebbek az Athéné-Aphrodité-típúsú nők, akikben a karriervágy a szexuális örömök keresésével párosul. (A huszonöt év alatti lányok többsége gondolja így.)

Hesztia a házitűzhely és a templom istennője. Ez a nagynéni-típus. Ő az, aki kedveli a magányt, spirituálisan fogékony, az ő hatására mélyülünk el a meditációban, imában, illetve a fizikai tevékenységekben is. Ha valamit teljes odafigyeléssel végzünk, szinte feloldódva a munkában, biztosak lehetünk benne, hogy épp Hesztia került hatalomra. Gyakran keveredik az önálló női típusokkal, de a hagyományos feleség, anya szerepkörökben is rátalálhatunk, például mosogatásba feledkezve. (Folytatjuk.)

Kapcsolódó anyagok:

$$419$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top