Tiltott élvezet?

2008. 04. 18.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ez odáig fajult, hogy voltak korok, amikor a meztelen testet undorítónak bélyegezték, sőt azt a nőt, aki élvezni tudta a szerelmet, egyszerűen romlott nőnek nevezték.

Ezzel szemben manapság egyre több hívő, lelkész és teológus állatíja, hogy a szexualitás nemhogy Isten elleni bűn lenne, hanem kifejezetten Isten akarata. Aki élvezi házastársával a szerelmi együtt léteket az a Bibliában leírtaknak megfelelően cselekszik – mondják. Mózes könyvére hivatkoznak: „Megteremtette Isten az embert a maga képmására […] férfivá és nővé teremtette őket.” – vagyis szexuális lénynek teremtettünk. A házasságon belül fontosnak, sőt kívánatosnak tartják a szexuális örömszerzést, mondván, hogy csak az állatok párosodnak csupán a fajfenntartás érdekében, ezzel szemben a Biblia azt írja, hogy a házastársak mindig álljanak egymás rendelkezésére. Az Énekek Éneke erotikus versei pedig kifejezetten a szerelem és a testi vágy beteljesülése mellett szólnak.

Ha szexualitás ellenes időszakokat jobban megnézzük, kiderül, hogy a tiltások nagy része nem a vallásból ered, hanem az adott társadalom rendszere hozza létre, a vallási tanításokra inkább csak hivatkoznak. Ilyen például a polgárosodás megerősödésének kora, amikor az új réteg új szokásokkal különböztette meg magát a többiektől. Az új elit azzal is szerette volna magát jobbnak érezni, hogy a szexuális életüket „magasabb szintre” helyezte azzal, hogy a nőknek mintegy megtiltotta a szexuális élvezetet. A parasztok ösztönös bujasága helyett a „kifinomult”, szabályozott testi érintkezést részesítve előnyben, létre jött a viktoriánus kor prüdériája – amelyet ma már nevetségesnek és szörnyűnek tartunk.

Manapság a különféle hozzáállások együtt léteznek, vannak, akik tartózkodóak, szégyenlősek, esetleg bűntudatuk van a testi vágyaik miatt. S emellett ott él a teljes szabadság, emberek, akik mindent kipróbálnak, akiknek semmi nem elég. Ám nem biztos, hogy az ő szexuális életük a teljesebb. A testi vágy akkor válik igazán gyönyörré, ha saját és partnerünk gondolataival, attitűdjével összhangban zajlik az aktus, ha félelmektől és szorongásoktól mentes. S mint láthattuk, erre a Biblia is megadja a felhatalmazást.

Kapcsolódó fórum: 

$$f203$$ 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top