A lelket üdítő rebarbara

2010. 06. 10.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Talán fel sem ismerjük, de rebarbara bokrot majdnem minden kertben találhatunk. Sokféle ételt készíthetünk belőle.

Azok is bátran fogyaszthatják, akik felesleges kilóiktól szeretnének megszabadulni, hiszen 10 dkg rebarbara szárban mindössze 16 kalória van.

Rostokban gazdag növény, így segíti az emésztésünket, bőven találhatunk benne kalciumot, magnéziumot, vasat, A, B, és C-vitamint egyaránt.

A piacon a rebarbara szárát vásárolhatjuk meg, de akinek van a kertjében, akár a levelét is fogyaszthatja. A levél nyeléből főzhetünk leveseket, főzeléket, ízesíthetjük vele salátáinkat, sőt akár süteményt is készíthetünk belőle, pl. rebarbarás muffint.

Lehetőleg friss rebarbara szárat vásároljunk. Ha az eladó megengedi, akkor körmünket kicsit vájjuk bele a rebarbara szárába, ha pici levet enged, akkor friss a növényünk. Ha később szeretnénk felhasználni, a hűtőszekrényünk alsó rekeszeiben tároljuk, de semmiképpen ne tartsuk tovább nyersen 4-5 napnál.

Ugyanúgy kell tisztítani, mint a spárgát, vagyis vágjuk le mindkét végét és vékonyan húzzuk le a külső héját. Találkozhatunk eközben elég szálkás darabokkal is, ezeket ne főzzük meg.

A rebarbarát vágjuk 4-5 cm-es darabokra, mielőtt bármit is készítenénk belőle.

Ebben a pillanatban az én konyhámban rebarbaraleves készül:

Ehhez vásároltam fél kg rebarbara szárat, melyet a fent felsorolt műveletek után 2-3 cm-es darabokra vágtam, és három evőkanálnyi barna cukorral, egy teáskanál reszelt citromhéjjal, 10 szem szegfűszeggel tettem fel főni. Ha a rebarbara szára puhára főtt, akkor személy szerint ételsűrítővel besűrítem, de nyugodtan lehet akár habarni is, ki hogyan szereti.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top