A mesterhármas: szerelem, szex, házasság III.

2009. 03. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Először is manapság már nem divat a holtomiglan-holtodiglan: vagy nem is teszünk esküt, vagy ha mégis, azt bármikor újraértékelhetjük és felbonthatjuk. Úgy gondoljuk, így fennmarad a kapcsolatban az izgalom, nem kényelmesedhet el sem az egyik, sem a másik fél, hisz a szerelmet ébren kell tartani. Előbb-utóbb azonban rájövünk, hogy ebben a sziszifuszi munkában nem a hivatalos papír a legnagyobb ellenségünk, hanem a mindennapok.

A szerelem lassan elmúlik és átadja a helyét valami másnak, többnek, gazdagabbnak – no persze csak akkor, ha jól választottunk, ha szerencsénk van, és ha meg is dolgozunk érte. Az örök romantikusok ez ellen tiltakoznak, s váltig állítják, hogy húsz-harminc év együttélés után is éppolyan szerelmesek a párjukba, mint az első pillanatban. Ezt persze nehéz elhinni – cáfolják a biokémikusok, genetikusok, pszichológusok is –, s nem is biztos, hogy irigylésre méltó az a kapcsolat, amely húsz, harminc év alatt sehová sem fejlődik, semmit sem változik.

Szakemberek szerint a boldog párkapcsolatban megvan a szerelem, folyamatosan izzik a rádobott élmények és terhek alatt. A szerelem parazsánál melegszik a család, e körül zajlik a szülők, gyerekek, unokák élete is. Vigyázni kell, hogy soha ne aludjon ki.

Rakjunk a tűzre közös élményeket, megértést, megbecsülést, gyengédséget és szexet. Sajnos ez utóbbi a legsérülékenyebb, ennek ártanak legjobban a szürke hétköznapok, a munkahelyi stressz, a gyereknevelési gondok vagy az üres pénztárca. Sok házasságban kihűl a hitvesi ágy, és úgy élnek egymás mellett, mint egy családi vállalkozás tagjai. Vannak, akik ezután ágytól- asztaltól elválnak, és vannak, akiket továbbra is összetart a múlt, a megszokás és a jövőtől, az ismeretlentől való félelem.

A jó házasságnak ezer titka van, de a rossz szex és az érzelmek kihűlése biztosan nem tartozik ezek közé. Szerelem, szex és házasság – külön-külön is értékes ajándékai életünknek, de ha ezt a hármast sikerül megszereznünk és megtartanunk, miénk lehet a hepiend: boldogan élhetünk, amíg meg nem halunk.

Kapcsolódó anyagok:

$$2783$$

$$2784$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top