A mudrák titkos tana – kézujj jóga a javából

2011. 06. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mit csinálsz a kezeddel, ha unatkozol? Kopogtatsz az ujjaiddal az asztalon, a táskád fülét babrálod, vagy a telefonodat nyomkodod? Mi jobbat tudunk! Jógáztasd meg, megmutatjuk hogy kell!

A keleti kultúrában a különböző jellegzetes kéztartásokat, az úgynevezett mudrákat, meditációs és gyógyító technikaként tartják számon. Több száz mudra létezik, sokszor olyan érzésünk van, hogy ezek közül több egyforma. Ez azonban korántsem így van: az ujjak apróbb elmozdulásai is megváltoztathatják az energia áramlását. Egy-egy mudrát legalább tíz percig kell tartani, a legkiválóbb hatást akkor érhetjük el, ha naponta többször is gyakoroljuk. Tanuljunk meg párat a kéz különleges jógapozícióiból, és segítsük ezekkel is szellemünk és testünk frissességét, akár a tévé előtt ülve, a buszon, vagy egy kávéházban várakozva.

Jnana mudra

A buddhista szobrok klasszikus kéztartása megteremti az egyensúlyt testünk energiarendszerében. Este végezve kiváló az álmatlanság ellen, napközben pedig a fáradságot, stresszt űzhetjük el vele. Ehhez mindössze mutató- és hüvelykujjunkat kell összeértetni mindkét kezünkön, majd a jógapozíciót 10-12 percig tartani.

Linga mudra

Kivitelezése egy kicsit nehezebb a Jnana mudráénál, ugyanis a kezünket összekulcsolva kell tartani, úgy hogy a bal hüvelykujj az ég felé mutat, a jobb kéz hüvelykujja és mutatóujja gyűrűt képezve körülöleli azt. Ez a pozíció az immunrendszer erősítésére szolgál, rendszeres gyakorlásával különösen a megfázásos betegségek ellen véd. Többen a különböző diéták kiegészítéseként is használják, ugyanis a szervezet hőmérsékletét némileg növeli, ennélfogva ha sokat alkalmazzuk, ne lepődjünk meg a fokozódó szomjúságérzetünkön.

Garuda mudra

A Garuda pozíció a nyirokkeringést serkeni, ezzel tisztítja szervezetünket, és segíti ellenálló képességünket. A hüvelykujjakat összekulcsolva, mintegy madarat alkotva kell a gyakorlatot megtartani, lehetőleg a mellkas előtt.

Dhyani Mudra

Elsősegély kéztartásnak is nevezhető, hiszen azon túl, hogy a meditációs elmélyülést segíti, érzelmileg nehéz időszakban jó hasznát vehetjük. Nyugtatja a lelket, tisztítja a gondolatokat. A bal tenyérbe helyezett jobb kéz és a hüvelykujjak összeérintése a női és a férfi minőséget képviseli, az egyik körbeöleli a másikat.

A gyakorlatok kivitelezése egyszerűnek tűnik, azonban az is előfordulhat, hogy kezdetben enyhe izomlázat érzünk majd a rendszeres gyakorlás miatt. A legjobb eredményt természetesen akkor érhetjük el, ha a mudrák alkalmazása közben kicsit le tudjuk hunyni szemünket és csak a saját belsőnkre koncentrálunk, hiszen jótékony hatásukat így fejtik ki leginkább.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top