A napfény ára

2010. 05. 05.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az úgynevezett fototoxikus betegség valójában nem is allergia. E mögött általában olyan anyag szerepel, amely valamilyen módon a szervezetbe került, és a fénnyel reakcióba lépve toxikus molekulákra bomlik.

Ilyen betegséget válthatnak ki egyes parfümök, izzadásgátlók, különböző szappanok hatóanyagai, kiválthatják a szantálfa vagy bergamott olajat tartalmazó készítmények,vagy bizonyos gyógyszerek, altatók, nyugtatók, antibiotikumok, fogamzásgátlók, mesterséges édesítőszerek, de különböző műszálas textíliákból készült ruhák is.

Nyaralásunk során sem szabadna megfeledkeznünk arról, hogy még az árnyék sem nyújt elegendő védelmet. Az árnyékban is érheti annyi sugárzás a bőrünket, ami elég egy allergiás bőrprobléma kiváltásához.

Ahhoz, hogy megelőzzük a nap által kiváltott bőrproblémák kialakulását, fel kell készítenünk bőrünket a napozásra. Nem csak kívülről, hanem belülről is. A béta-karotint tartalmazó ételek fogyasztásával óvhatjuk bőrünk egészséges sejtjeit és védekezhetünk a napsugárzás következtében kialakult veszélyes szabadgyökök ellen.

Kívülről is mindenképpen védenünk kell bőrünket fényvédő krémekkel, melyeknek nemcsak UV-B hanem UV-A szűrő hatása is van.

Igyekezzünk napozás előtt legalább fél órával felvinni bőrünkre a fényvédő krémet, mert csak ekkor számíthatunk igazán hathatós fényvédelemre. Nagyon figyeljünk a szavatosságra. A lejárt szavatosságú készítmények lebomlott hatóanyagai nem védenek, inkább ártanak a bőrünknek!

Ha érzékeny a bőrünk a fényre, akkor többféleképpen is kezelhetjük. A tünetek maguktól eltűnnek, ha tartózkodunk a napfénytől, de sokszor csak akkor hatásos ez, ha zárt térben maradunk. Ha az allergiás tünetek erős viszketegséggel járnak, ezt csillapíthatjuk antihisztamin tartalmú krémekkel, de a bőrünk ettől még ugyanúgy ki fog pirosodni, ha napfény éri.

- Németh Ágnes -



Szerző

donna.hu



Scroll to Top