A reggeli üzemanyag

2010. 09. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Amit gyermekeink és unokáink gyakran reggelire esznek, attól gyakran borzongva fordulunk félre: édességek, zsíros krémek. Nem egészséges! Gyermekeinknek a stresszes iskolai órákhoz kiegyenlített táplálkozásra volna szükségük. Ez pedig a reggelivel kezdődik.

Mindig érvényes a szabály, a gyermek példaképe a szülő, vagyis bennünket másolnak. Megkezdődött a mindennapos iskolába járás. A szülők és a nagyszülők szeretnék, ha a tanulók jól végeznék ezt az iskolaévet is. Sokan nem tudják, hogy ez nem csak a tehetségtől függ, a napi táplálkozás is jelentős szerepet játszik. Ezen belül különösen fontos a reggeli. Itt van a probléma.

Statisztikailag kimutatták, hogy a gyermekeket is beszámítva a népességnek több mint egyharmada reggeli nélkül kezdi a napot. Sok felnőtt egy-két csésze kávét iszik rögtön ébredés után és már rohan is el otthonról. A gyermekek pénzt kapnak, hogy útközben vegyenek maguknak valamit. Ebből természetesen többnyire csokoládé vagy más édesség lesz. Ez kihat a szellemi és testi frissességünkre. Egy autó sem közlekedik, ha nem látták el megfelelő üzemanyaggal. Ez világos és magától értetődő. Sokan nem gondolnak azonban arra, hogy nekünk magunknak is értékes anyagokat kell magunkhoz vennünk: vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, enzimeket, ballasztanyagokat és bioaktív anyagokat. Egy egészséges reggeli nemcsak a gyermekek kellemes közérzete szempontjából fontos, hanem szellemi teljesítőképességükhöz is.

Agyunknak nagyon sok energiára van szüksége, hogy jól tudjon dolgozni. Bár testünk tömegének csak 2%-át teszi ki, de a rendelkezésre álló energia 20%-ára van szüksége. Az energiát szervezetünk glykogén formájában tárolja az izmokban és a májban. Szükség esetén ez glukózra bontódik, és a véráram segítségével áll a szervezet rendelkezésére. Agyunk a glukózra – szénhidrát – mint egyedül alkalmas „üzemanyagra” van utalva. Mivel a szervezet glykogén-tartalékai igen behatároltak, igen fontos a rendszeres táplálkozás. Így teljesen logikus már, hogy miért játszik a reggeli iskolás gyermekeink számára ilyen fontos szerepet.

A vacsora és a reggeli között átlagosan 12 óra telik el. Mivel energiára éjjel is szükségünk van, glykogén-tartalékainkat meglehetősen kimerítettük. Aki nem fogyaszt értékes reggelit, túlságosan sokáig fosztja meg szervezetét az energia utánpótlásától. Ez azt jelenti, hogy glykogén-tartalékaink a délelőtt folyamán teljesen kimerülnek. Izmaink és agyunk üzemanyagkészlete kimerül. Gyermekeink számára ezt azt jelenti, szellemileg nem képesek felvenni és feldolgozni a tananyagot, pedig pont délelőtt várják el tőlük a legnagyobb teljesítményt. Aki azonban szellemileg és testileg éber és fitt, többet kap az oktatásból is.

Hogyan nézzen ki egy egészséges reggeli?

Igen alkalmas a müzli gabonapehellyel, aszalt vagy friss gyümölcs, hozzá egy csésze gyümölcstea. Kakaó, teljes őrlésű liszttel sütött kenyér egész kevés vajjal, sonka vagy sajt. Fontos lenne, hogy a gyermek friss, nyers zöldséget is egyen: paprikát, paradicsomot, hónapos retket. Igen jó, ha a reggeli kenyérre túrókrémet kenünk, és megpakoljuk például snidlinggel, ami magas C-vitamin és vastartalmú. A gyermekeknek szükségük van fehérjére a hormonok, a vér és a csontozat fejlesztéséhez. Mivel a fehérjét a szervezet nem tudja tárolni, szükséges a rendszeres napi utánpótlás. Hiánya testi és lelki restséghez vezethet. Különösen a reggeli során fontos a magas értékű fehérjék fogyasztása. Ideális, ha az állati fehérjét növényivel egészítjük ki.

Jó kombinációk: gabonatermék tejjel, hús, hal, tojás. Példák: zabpehely tejben, korpás kenyér túrókrémmel. Az iskolás gyermekeknek szénhidrátra is szükségük van. Ezek lassan szívódnak fel, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak: gyümölcs, zöldség, teljes őrlésű gabonatermékek. A gyors szénhidrátokkal, mint amilyenek a cukor, fehérliszt és a zsiradékokkal óvatosan és spórolósan bánjunk. A cukrot, mézet és az édességeket nem kell teljesen száműzni a reggeliző asztalról, ellenkező esetben hirtelen éhségrohamokkal kell számolnunk. Meg kell azonban tanulni, különösen reggel csak keveset nassoljunk. Jobb megoldás, ha szárított gyümölcsöt fogyasztunk: datolyát, fügét, mazsolát, almakarikákat. Iskolás gyermekeinknek csak kevés zsiradékra van szükségük. Kevés vaj a kenyéren elegendő. A megfelelő vitaminellátást két szelet teljes őrlésű lisztből sütött kenyér, egy adag zöldség, ¼ l tej vagy joghurt, két darab gyümölcs már biztosítja.

A keringési rendszer a reggeli folyadékfogyasztással jön lendületbe. A vér ennek hiányában túl sűrű. Gyermekeink jobb kedvűek, jobban tudnak gondolkodni, ha már a reggeli előtt egy pohár vizet vagy két csésze melissza- vagy csipkebogyóteát, édesítetlen vagy csak nagyon kevéssé édesített gyümölcsteát isznak. Az agy számára igen jó reggel fele-fele arányban kevert almalé és ásványvíz. Vagy: málnaszörp vízzel 1:7 arányban higítva. Ha a gyermek reggel nem eszik gyümölcsöt, akkor mixerrel dolgozzunk fel friss gyümölcsöket és tejet vagy joghurtot. Többnyire nagyon szeretik az eper-turmixot. Ha a gyermek szereti a gyümölcsöt, ősszel jó és gyors energiaszállító a szőlő.

Szuper energiareggeli-ajánlat iskolás gyermekeknek:

Erő-müzli: 4 evőkanál zabpehely, búzapehely, árpapehely, tönkölybúza-pehely keverékhez adunk mazsolát, dióféléket, apróra vágott fügét, datolyát, fél banánt lekarikázva, majd tejjel vagy joghurttal leöntjük. Ehhez adunk két csésze zöldteát vagy csipkebogyóteát.

Azoknak, akik nem szeretik a müzlit: 2 szelet teljes kiörlésű kenyér kevés vajjal, sajttal, hozzá 2 db hónapos retek felszeletelve, egy zöldpaprika, 1 pohár joghurt, a végén egy alma.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top